Преди броени минути Meteo Balkans публикува в своята страница във фейсбук предупреждение за приближаващо към България опасно време. Според данните, с които разполагат метеоролозите, има реална опасност за Северозападна България, над която се очаква да паднат значителни валежи, придружени от гръмотевична буря и градушка.

Ето каква е прогнозата им за следващите 24 часа:

„Висок циклон ни носи опасност от гръмотевични бури и едра градушка. Позициониран над Западните Балкани ще дестабилизира атмосферата у нас и ще подсилва конвекцията над нашата страна .

Още този следобед атмосферата над Централна Сърбия, част от Западна и Северозападна България e нестабилна и вероятността на изолирани места да се образуват гръмотевични бури и да паднат проливни валежи е голяма.
Високият циклон, намиращ се над Северна Италия и половината Балкани ще се разширява позиционирайки се утре над Йонийско море .

Клетките ще се формират над циклонално поле, а високата влажност и високите температури ще благоприятстват за развитие на силни бури.

Това, в комбинация с доста богат на влага граничен слой - приблизително 12-16 г/кг специфична влажност, ще създаде условия за развитие на силни, организирани, потенциално опасни гръмотевични бури.

Гръмотевичните бури ще се образуват около 15-18 часа над Централна Сърбия и част от планинските райони от страната ни, като те бързо ще се организират и ще обхванат голяма площ от Западна и Северозападна България и Румъния.

До края на деня очакваме да се образуват мощни мезо-конвективни системи. Клетките ще са с дълъг животи ще са активни и нощните часове. Вече образували се, те ще се развиват много бързо, като в зрялата си фаза ще носят интензивни валежи от дъжд , силна гръмотевична дейност и дори от ЕДРА градушка.

Процесите ще останат активни и в тъмните часове от денонощието, като на места в оградената част от страната ще има условия за акумулиране на по-големи количества валеж.

Ниво 2 (Оранжев цвят) Издаваме за силни гръмотевични бури, но тук гръмотевичните бури ще са в стадий на изграждане. Рискът от дребна и средна по-размер градушка отново е висок, като не са изключени и шквалови явления.

Ниво 3 (Червен цвят) Издаваме за силни гръмотевични бури в зряла фаза, като тук риска от едра градушка и силни пориви на вятата е най-висок. Има и сериозна опасност от наводнения и локални материални щети, очакваме и градушки с размер на орех“.