За православния свят днес е Велики понеделник. Това е първият ден от Страстната седмица, която припомня за последните дни от земния живот на Иисус Христос.

През тази седмица във всеки един ден чрез богослужебните последования ставаме съпричастни и съпреживяваме последните дни на Господ Иисус Христос преди неговото славно възкресение от мъртвите. Чрез евангелски четива, чрез песнопения ставаме свидетели на едно или друго събитие от земния живот на Христос.

Църковните служби на Велики понеделник припомнят как Христос изгонил търговците от храма; как заповядал да изсъхне смокиновото дърво, което не давало плодове и за старозаветния Йосиф, който пострадал заради завистта на своите близки.

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления.

На Велика сряда Христос е посетен от Мария Магдалина, която измива със сълзи и намазва краката на Христос с драгоценно миро.

На Велики четвъртък се провежда Тайната вечеря на Божия син с апостолите. По време на вечерята Христос им казва, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза и Го предава.

Разпети петък е денят на великите страдания на Исус. Христос е разпнат на Голгота между двама разбойници и издъхва в мъки.

Велика събота е ден на оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица.

След Страстната седмица идва светлото Христово възкресение – Великден.