405 души са загиналите при пътни катастрофи от началото на годината досега,  сочат данните на МВР, поискани от Института за пътна безопасност по Закона за достъп до обществена информация.

Статистиката сочи, че най-много тежки пътнотранспортни произшествия са настъпили през месец август, когато те са били 690.

За десетте месеца издадените електрони фишове са около 349 000. Едва 14% - около 51 700, са били платени.

МВР обаче няма статистика за това колко от тези нарушения на скоростта са извършени на места с концентрация на ПТП-та.

От Института за пътна безопасност посочват, че данните очертават тенденция за увеличение на жертвите с над 35% от катастрофи през летните месеци. Спрямо данните от миналата година има повече загинали на пътя и спад на събираемостта на глобите с около 40%.

"Това е довело до извършване на повече нарушения от страна на водачите на МПС, без те да бъдат санкционирани/превентирани", коментират от Института.

Според експертите е необходимо да се отмени разпореждането, с което се задължаваше органите на реда да слагат камери за контрол на скоростта само на видими за шофьорите места и то там, където има концентрация на пътнотранспортните произшествия.

КАТ засилва арсенала си. Ново оборудване ще дебне шофьорите!

В началото на месеца председателят на ИПБ Богдан Милчев коментира, че това разпореждане е неефективно. По негови думи местоположението на автомобилите се определя от Инструкцията за контрол на движението, където се посочва, че контролът може да е явен и негласен.