От Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) отговориха на "Активни потребители" като заявиха, че засилват контрола над млечните продукти на пазара. От асоциацията в четвъртък съобщиха, че според тяхно проучване сиренето на пазара у нас съдържа над 60% вода.

Във връзка с разпространена от асоциация „Активни потребители“ информация за изследвани проби от млечни продукти с наличие на немлечни мазнини и повишено водно съдържание, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) уведомява, че:

За да гарантира правото на потребителите да получават пълна и вярна информация за храните, които закупуват и консумират, БАБХ организира и извършва ежеседмичен контрол на предлаганите на пазара млечни продукти за нерегламентирано влагане на немлечни мазнини и за съответствие по физикохимични показатели, съгласно технологична документация на производителя, чрез вземане на проби от търговска мрежа.

Пробовземането се извършва с участието на представители на Комисия за защита на потребителите (КЗП), браншовите организации на млекопреработвателите, асоциация „Активни потребители“ и Сдружение за достъпна и качествена храна по покана от Агенцията по храните. По този начин БАБХ гарантира и съответствието на предлаганите продукти с Регламент (ЕС) № 1308/2013 за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти и Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти.

Ще остане ли България без мляко след 3 години?

От началото на годината до 17.11.2022 г. от търговската мрежа са взети 145 бр. проби от млечни продукти, които са изпитани за наличие на немлечни мазнини и за съответствие по физикохимични показатели съгласно технологичната документация на производителя. Към момента резултати от изпитване са получени за 144 бр. проби.

Взетите проби от млечни продукти по видове са:

сирене - 62 бр.
кашкавал - 35 бр.
кисело мляко и цедено мляко - 24 бр.
прясно мляко и мляко за пиене - 15 бр.
масло - 6 бр.
заквасена сметана - 2 бр.
извара - 1 бр.

При извършените изпитвания не е установено влагане на немлечни мазнини в млечните продукти, а отклоненията са от зададените по Технологична документация на производителя физикохимични показатели. От получените резултати на изследваните 144 бр., несъответстващи са 16 бр. млечни продукти, 6 от които с отклонение по показателите масленост и сухо вещество (с повишено водно съдържание).

Допуска се в обектите за търговия с храни да се предлага сирене с повишено водно съдържание, като същото трябва да бъде предварително поставено от производителя в опаковка, която не може да бъде отстранявана в търговския обект и на етикета да е посочено „саламурено сирене с повишено водно съдържание“. Такова сирене не може да се предлага в насипно състояние на витрина!

За установените несъответствия БАБХ е предприела необходимите действия по компетентност към бизнесоператорите, производители на млечни продукти.

БАБХ е предоставила информация за резултатите от извършените изследвания на млечни продукти, като последната е в писмен вид на 30.09.2022 г.

При получаване на официален сигнал от браншови и потребителски организации, съдържащи приложени протоколи от изпитване по съответните показатели от акредитирана лаборатория, БАБХ предприема мерки в своята компетентност, включително вземане на проби по официален контрол от цитирания в сигнала продукт. След получаване на резултатите от лабораторния анализ се предприемат административни мерки към оператора, произвеждащ или предлагащ продукта, включително спиране от експлоатация на обекта.

Във връзка с гореизложеното, Агенцията по храните ще засили официалния мониторинг на предлаганите на пазара млечни продукти чрез увеличаване на броя проби от търговските обекти.

Не е за влизане в магазина: Сиренето гони 20 лв., маслото 30 за килограм