Нови ограничителни мерки влизат в сила от днес със заповед на министъра на здравеопазването. Те ще бъдат в сила 10 дни.

А те са:

Преустановяват се посещенията в заведенията за хранене. Те ще могат да предлагат единствено доставки по домовете. В хотелите храненето също ще става по стаите.

Всички ученици и студенти преминават на онлайн обучение. Затварят университетите, детските градини и яслите.

Всички магазини с търговска площ над 300 квадратни метра също затварят. Това не се отнася за супермаркетите и хипермаркетите, които предлагат хранителни стоки.

В моловете и търговските центрове ще работят само обектите от  първа необходимост като магазините за хранителни стоки, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, офисите на телекомуникационните оператори.

Както и при предишните затваряния – фитнесите, танцовите школи и спортните зали отново спират работа. Забраняват се сватби и кръщенета с над 15 души.

Мерките включват още задължително еднопосочно движение на всички пазари в страната.

От днес затварят врати кина, театри, музеи и библиотеки.

Главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кънчев коментира, че наблюденията в други европейски държави показват че последният пик на заболеваемостта е с продължителност между две и четири седмици:

"10 дни не е малък срок, очевидно намаляването на контактите, ще окаже влияние но дали ще е достатъчно, това вече ми е трудно да кажа".

Здравето на хората винаги е на първо място

Официално: Кои обекти затварят в страната от 22 март? ЗАПОВЕД