Най-скъпо през това лято ни излиза да събираме тен на два от плажовете край Каварна – Божурец Топола 1 и 3. Комплектът от чадър и шезлонги за двама там излиза 35 лева, а ако искате да си вземете само чадър ще ви струва 15 лева на ден.

Това показват данните на Министерство на туризма за цените на плажните принадлежности по всички стопанисвани ивици, които са отдадени под наем или на концесия.

През това лято ведомството не успя да договори намаление наполовина на цените на чадъри и шезлонги на всички ивици, а всеки стопанин реши сам дали да предложи по-ниски цени срещу по-ниска такса към държавата или пък да заложи на двойно по-високите цени, които са по договор. Затова и картинката с цените е повече от разнообразна.

На 11 от плажовете през това лято можем да се възползваме от сянка без пари. От север на юг това са ивиците Батовски плаж, Ривиера, Минерален басейн-юг, Буните 2, Обзор-Мотела, Ахелой, двата плажа в Бургас – северен и централен, централните ивици на Приморско и Царево и този на къмпинг Нестинарка.

В същото време в съседна Гърция, основно в по-близките до страната ни курорти, предпочитани от българите, голяма част от плажовете са безплатни. За да се излежавате цял ден на сянка под чадъра и да ползвате шезлонги, трябва да си платите нещо от близкото заведение  - кафе, минерална вода, фрапе, бира или каквото прецените от менюто.

При съседите има и организирани плажове, отдадени на концесия. На тях чадърите са безплатни, но се ползват в комплект с шезлонг, който се заплаща, като цената на човек варира между 5 и 16 евро. Все едно плащате входна такса за достъп до ивицата.

У нас сред най-скъпите опции за плажуване под чадър и с два шезлонга - 30 лева на ден са ивиците Иканталък 2, Минерален басейн-север, Слънчев бряг-север, Златна рибка, Смокините-юг, Лозенец. Сред другите ивици, на които плажът ще ни излиза най-солено са още централният в Свети Влас, на който чадърът струва 10 лева, а всеки шезлонг по 8. На Стамополу-перла край Приморско са заложили на друга тактика и искат по 12 лева за чадър, но пък по 5 лева за шезлонг.

Сред най-евтините ивици за втора поредна година е Албена, на която и чадъри, и шезлонги през това лято отново се търгуват по левче. Толкова е и цената на плаж Козлука в Елените и на Кабакум-север във Варна. На плажа Обзор-юг за сянка и за шезлонги плащате по 1,50 лева за всяко от приспособленията, пише "Труд".

По 6 лева излиза това лято комплект от чадър и два шезлонга на ивиците Кабакум-бисер, къмпинг Ахелой част 3 и на малкия плаж в Лозенец. По 2,50 съответно за чадър и още толкова за шезлонг искат стопаните на Кабакум-централен и Бяла-централен. На останалите ивици цените се движат от 3 до 8 лева за чадър и съответно за шезлонг, показват данните на Министерство на туризма.

На Вая искат 46 лева, но дават плодове и вода

Стопаните на плажа Вая Бийч са измислили хитър начин да вземат максимум пари от своите гости през това лято. 46 лева струва на ивицата в близост до Иракли комплектът от чадър и два шезлонга на ден.

Официално, според данните на Министерство на туризма, цената за сянката на плаж река Вая трябва да струва за двама общо 21 лева на ден - по 7 лева за чадър и по толкова за шезлонг.

Концесионерите обаче предлагат екстри, става ясно от снимка, публикувана в социалната мрежа Facebook от потребител, който е изумен, че именно на един от едва трите обявени за природосъобразни плажове у нас цените са толкова солени.

Всъщност цената от 46 лева за ден включва чадър, два удължени шезлонга, които да правят излежаването по-удобно, две шалтета, две минерални води и плодове за двама, става ясно от рекламната табела на екстрата.

Три са общо плажове за природосъобразен туризъм у нас - Иракли, Корал и Карадере, които би трябвало да са достъпни за плажуване без чадъри и шезлонги, както и за диво къмпингуване.