НЗОК ощетява пациентите с неизпълнението на бюджета, който беше гласуван за денталната зъбна протеза“, твърди заместник-председателят на асоциацията на българските зъботехници Стоян Котев. По думите му предложението е прието от Народното събрание, но не е изпълнено от НЗОК, като по този начин се нарушават правата на пациентите. 

„На 10 септември в НС беше гласувано изменение и допълнение на бюджета на НЗОК, където беше създаден нов ред в бюджета специално за заплащането на зъбната протеза с идея тази дейност, извършена от пакета дентална помощ, да стане напълно безплатна“, каза Котев

От асоциацията са направили консултации с правни експерти, за да намерят решение на проблема и настояват да бъдат чути: „Отговорът на НЗОК беше, че ще потърсят някаква възможност, но после каза, че няма как тази процедура да бъде осъществена“.

„По този начин, забавяйки отговорите, ощетени са пациентите. Не беше спазено върховенството на закона. Не беше спазен държавен бюджет, който е задължителен за изпълнение от всичките разпределители на бюджета. НЗОК не е изпълнила задълженията си. Искаме да привлечем вниманието на министъра на здравеопазването. Искаме оставката на професор Салчев, като управител на НЗОК“, поиска Котев от името на цялата гилдия.