Нова снимка показва щетите по разрушения роден дом на бележития български писател Димитър Талев в РСМ.

 Целият покрив на сградата, намираща се в град Прилеп, е издънен. Зловеща дупка, която е със сериозни размери, зее и в стената на старовремската къща. А до нея се мъдри и изоставена стълба.

Кадъра разпространява Виктор Стоянов от Фондация "Македония", който първи сигнализира за шокиращото посегателство, извършено в края на тази седмица.

Стоянов подозира, че дома на Талев е трошен с чук, а стълбата е била използвана, за да може да бъде достигнато до покрива.

"Къщата на Талев в Прилеп е разбита вероятно с чук. Виждате стълбата до стената, както и дупката в стената. Все още може да се спаси, ако тези, които поеха отговорността я изпълнят. Цялостната вина за това положение е на всички нас!", пише Стоянов.

В своята първа публикация, която даде гласност на стореното, той посочи и тези, които подозира за вандалщината.

"Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, Агенцията за национална сигурност чрез местен вандал, вече я събори. Справедливост не чакайте", написа по-рано Виктор Стоянов във Facebook.

Имотът се намира в центъра на град Прилеп. Къщата е построена през втората половина на XIX век, като в нея през есента на 1898 г. се ражда Димитър Талев. Това е и първообразът на дома, в който живее фамилията Глаушеви от известната четирилогия на писателя, чийто първи роман, "Железният светилник", е един от най-издаваните и четени български романи.

Припомняме, че миналата година наследниците на писателя отново призоваха България да откупи къщата на Талев в град Прилеп, намиращ се днес в Република Северна Македония.

Снимки: Виктор Стоянов, Фондация Македония

Събориха част от къщата на Димитър Талев в РСМ