Нашествие на гъсеници в страната. Вредителят се разпространява изключително бързо в Северна България и в площи на Средна гора и Предбалкана, предаде репортер на GlasNews.bg. 
 
Борбата с боровата процесионка, която е вид гъсеница, се затруднява заради това, че има период, който тя прекарва под земята. Гъсеницата нанася вреди по боровите гори, като гризе иглите на дърветата.

Основните вреди, които нанася боровта процесионка е че изгризва иглите.Т я обаче не унищожа изцяло дърветата. Експертите направиха днес обход на гората край Хисаря. Те съобщиха, че вредителят може да причини алергии както по хората, така и по животните и предупредиха да не се докосват.

Затова ако се видят гъсеници по земята не трябва изобщо да се докосват.


 
„Редичките с гъсениците е препоръчително да не се настъпват, защото полепват по обувките, може да си ги внесете в къщи, да направите обрив и да се чудите от какво е. Ние извършваме ежегоден монитронг и когато се прецени, че се очаква свръх нападение, предприемаме мерки“, каза пред GlasNews.bg Петя Матева - гл.експерт в Изпълнителна Аегниця по горите.

„До момента не сме видяли унищожена гора от борова процесионка и няма такава“, допълни Пенчо Дерменджиев - директор на Лесозащитна станция Пловдив.

Борбата с боровата процесионка се извършва по два начина. Единият е с хеликоптери, които пръскат със специални препарати и механично при по-слабо нападение на боровата процесионка.