Стотици шофьори не послушаха предупрежденията за днешния ден и предприеха пътуване. Километрична колона от коли блокира прохода Петрохан, предаде репортер на GlasNews.bg.

Колоната е в посока Монтана. Има много закъсали автомобили по пътя, съобщават очевидци.

По-тежката пътна ситуация тепърва предстои тази нощ. Червен код за опасно време има обявен за шест области на страната. Най-висока опасност има за Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе. В останалата част на страната доминира оранжевия код.

Според легендата на картата с "Опасни явления" на НИМХ - червеният код означава "времето е много опасно".

Дъждът, който вали над по-голямата част от страната, ще премине в сняг. В отделни части са възможни и снежни виелици. Предупреждението на полицията е да не предприемате пътуване, ако спешно не ви се налага.

Изненада ли ни отново снегът? Шофьори чакат снегорин СНИМКИ+ВИДЕО

Код червен: Студ, сняг и виелици сковават страната

Тази сутрин обилен снеговалеж обхвана Северозападна България. 

В Монтанско 5-сантиметровата снежна покривка предизвика задръстване от тирове на околовръстния път на града в посока „Дунав мост 2”. На международния път Е-79 край село Долна Вереница имаше километрична опашка от тежкотоварни автомобили.

В обедните часове обстановката в Монтанско започна да се нормализира. Над 30 машини са почиствали в областта. Два снегорина са обработвали прохода „Петрохан”. От АПИ уверяват, че пътят е почистен и опесъчен. На прохода е станала лека катастрофа между снегорин и кола, при която няма пострадали.

„Цяла седмица се говори за снегове и днес на пътищата няма никого. Първо минавам да видя дали пътищата са почистени, а след това да изкарам камиона си. На какво прилича това? Това за мен е загубена работа. Смятам, че това не е държава”, коментира шофьор на тежкотоварен автомобил.

Много закъсали на "Петрохан"! Шофьори си помагат, за да излязат от преспите

Тежка катастрофа между кола и камион на "Хемус" СНИМКИ

„Получи се тапа от неподготвени шофьори на тежкотоварни автомобили. Спряхме движението, за да може пътят да бъде почистен”, обясни директорът на ОПУ-Монтана инж. Володя Вълов.

Първи подробности за инцидента с влак до Баня

Общо 171 снегорина, както и 11 аварийни екипа на общината, са в готовност да реагират в София. Във връзка с обстановката столичният кмет Васил Терзиев е провел среща с фирмите, които почистят столицата.

„В момента по-интензивен е снеговалежът в планинските райони - „Овча купел”, „Панчарево” и „Витоша”. Проверени са всички фирми - те разполагат със 171 снегорина за урбанизираната територия и 56 снегорина за общинските пътища”, обясни Николай Неделков от Столичния инспекторат.

Определени са предварително 56 точки на територията на столицата, на които снегорините да бъдат разположени за по-бърза реакция.

 

Ето и красивата част на снега.

Снежна и красива Родопа планина. Снимка на Лиляна Катранджиева.

Кадри от Село Дива Слатина, Монтанско: