На 28 април християните празнуваха Цветница, след която започва Страстната седмица. Всеки ден, който остава до Великден, се нарича Велик ден и има свои собствени знаци, традиции и дори ритуали. Днес е Велики понеделник, какво трябва да знаете за него:

На този ден Христос прокле смокиновото дърво, което дълги години не е давало плод и то изсъхна пред очите на тези, които бяха до Исус. Този акт се тълкува като напомняне, че човек трябва да живее така, че да носи полза на Бога и хората, а в смъртния час да не бъде духовно празен и безплоден.

Също на този ден се възпоменава старозаветният патриарх Йосиф, продаден от братята си в Египет, като прототип на страдащия Исус Христос.

На Велики понеделник е обичайно да се почиства къщата и да се сортира боклукът, натрупан през годината. Всичко ненужно се изхвърля, за да се освободи място в живота за нещо ново. Особено внимание се обръща на миенето на прозорци - празнуването на Великден с мръсни прозорци се смята за лоша поличба.

Домакините също трябва да премахнат цялата развалена храна, за да не пострадат хората, градините и добитъкът.

Нашите предци са вярвали, че растенията, засадени на Велики понеделник, ще дадат богата реколта. Времето също намеква за последното: ако небето е ясно и слънцето е ясно, тогава издънките ще се появят бързо тази година.

Забранено е да се пее и танцува, както и да се ругае, скандалите и да се използва нецензурен език.

Що се отнася до менюто, в понеделник можете да ядете хляб, зеленчуци и плодове. Някои вярващи, които постят, дори отказват храна на този ден.