Жители на няколко наши града останаха неприятно изненадани тази сутрин. Една до болка третирана тема, отново стана повод за дискусии. Става дума за така наречените кемтрейлс в небето. Самолети оставят след себе си продължителна линия, която дава почва за доста предположения. От по-прагматичното мислене, до конспиративните нагласи на хората, но каква е истината за мистериозните линии?

Софиянец публикува кадри от видяното днес и написа:

„Защо по дяволите мирното ни небе изглежда така? До кога ще мълчат или ни обясняват, че това е вид облачност, или пък нормални самолетни следи?“

Каква е истинската причина за кемтрейлс в небето?

„Нормално да пръскат със самолети, като отглеждаш няколко хиляди декара пшеница, овес, царевица, слънчоглед или рапица, с пръскачката на гръб ли ще минеш да ги обработиш?,“ отговори друг.

„От време "оно" съществуват точно такива селскостопански самолети специално само за пръскане!,“ пише жена.

„Явно когато съм била малка температурата е била друга, защото тогава следата стоеше за 2-3 минути, а сега е на небето по 20 часа, пък даже и се разширява,“ отговаря друга.

„Следите от самолетите са нормално явление. Доколкото знам горещите отработени струи от реактивния двигател кристализират когато се сблъскат с температура от -50 градуса и влажен въздух и колкото по-влажен е въздуха толкова по дълго задържа следите, като не е изключено да останат и с часове. Вместо да четете за конспирацията “кемтрейлс”, прочетете за ирационалния страх, който е основен симптом на различните видове фобии. Мисля че ще ви е по-полезно,“ пишат още.

Някои се пошегуваха с тази снимка, на която е изписано "кемтрейлс" над копче.

Една от най-популярните конспиративни теории гласи, че някои следи, оставяни от самолетите в небето, са следи от химически или биологични агенти, преднамерено разпръсквани на големи надморски височини с цели, пазени в тайна от обществеността в секретни, нелегални програми, ръководени от правителствени власти. Тази теория не е приета от научната общност, според която съществуват единствено кондензационни следи (наричани още контрейлс, от англ.) и няма научни доказателства в подкрепа на конспиративната теория за химическите линии.

Вижте и заснетите кадри от днес:

София

Пловдив

Стара Загора

Велико Търново