272 декара горски фонд край Паничери, от които 170 дка борова гора, 50 дка широколистна гора и 52 дка поляни, 300 декара лозя и изоставени сливови градини и 600 лесонепригодни площи, 800 декара стърнище с неприбрана слама и кравеферма - това са щетите, нанесени от огнената стихия, която се разрази вчера край селата Паничери, Красново, Долна Махала, Кръстевич и Сухозем в община Хисаря.

Шест екипа огнеборци от местната районна служба, подпомогнати от пожарникари от Карлово и Пловдив се бориха близо 12 часа с овладяването на критичната ситуация, разразила се на изключително широк фронт, труднодостъпен терен и най-вероятно е причинена от човешка небрежност. Разстоянията между огнищата на отделните пожари са повече от 100 км едно от друго. Огнеборците бяха активно подпомогнати от служители на ДГС "Хисаря".

Голям пожар в Пловдивско!

Кметицата на курортния град - Пенка Ганева също оказа безценна помощ при работата на терен, като бе организирала помощ от доброволци от общината и осигури храна и вода в по-късните часове на деня, поради дългите и изтощителни часове неуморен труд.

"Напрежението в Оперативен център на Пловдивската пожарна също бе огромно, като непрекъснато се налагаше предислоцираме на екипи от едно към друго местопроизшествие", съобщават от РДПБЗН-Пловдив.

По време на развихрите се пожари, е лумнал огън в кравеферма на територията на село Долна Махала. Въпреки бързата намеса на огнеборците, по-голяма част от двуетажната сграда, както и две животни са били погълнати от огъня.

Пловдивската пожарна отново апелира към висока социална отговорност: Не палете стърнища, за да разчиствате земеделски земи- това е забранено и се носи съответна администратинво наказателна отговорност. Ако не бъде пресечен на време огънят бързо се пренася към съседни ниви, сгради и горски територии, а нетипично високите за сезона температури, съчетани с поривите на вятъра, допринасят за изключително бързото разпространение на пожар.