Зимата все по-отчетливо напомня за себе си. През нощта на много места в България заваля сняг, а в планините се образува снежна покривка, която на места достигна до 10 сантиметра.

Шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост по пътя Монтана – София в района на прохода „Петрохан“ заради намалена видимост и слаб снеговалеж, съобщиха от пресцентъра на Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

По-рано вчера от пътната агенция предупредиха шофьорите, на които им предстои пътуване в Западна България, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Очаква се понижение на температурите, а дъждът постепенно ще преминава в сняг. 

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места, посочиха от АПИ.

Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Сняг заваля на хижа Алеко

Вижте как изглежда Рила след вчерашния снеговалеж

Спореад седмичната прогноза на MeteoBalkans нови снеговалежи се очакват в Предбалкана и високите западни полета, където ще се натрупа и бяла покривка. 

Най-негостоприемна през тази седмица ще е Южна България и Дунавската равнина. Времето над тези райони ще е облачно и нерядко мъгливо, с чести ръмежи и ниски дневни температури. Над 800 метра в Западните  Родопи ще вали и сняг. 

Възможно е да се образува и снежна покривка между 3 и 10 см.

В понеделник ще паднат валежи от сняг и в София. Минимална температура ще е около минус 2 °С. През деня ще преобладава облачно време и около обедните часове ще превалява слаб сняг. Следобед валежите ще спират. Максималната температура ще бъде около 4°С.