На стряскаща гледка се натъкна жител на Радомир. Той е забелязал змия в непосредствена близост до пейки в града. Влечугото, допълзяло в парк, не изглежда да е от отровните видове, но определено би могло да изплаши деца.

Все по-често ви разказваме за случаи на появили се змии в населените места в страната.

Ето какво е важно да направите, ако се натъкнете на подобно влечуго:

1. Не бъдете агресивни
Истински важното нещо, което трябва да знаете, е не, че повечето змии тук не са опасни за вас. То е, че всички ние сме изключително опасни за змиите! В България са регистрирани 17 различни вида змии и всички те са защитени. Всички 17 вида са в едни или други списъци за опазване на биологичното разнообразие и екоравновесие в природата.

Между другото, два от тези вида змии не са виждани повече от 80 години по нашите земи и вероятно вече са изчезнали. А нас си ни има – което в много случаи май е по-тъжната констатация. Ето защо, първият и най-важен съвет е:

2.  Дайте възможност на змията да избяга
Кога за последно се мерихте? На височина и на килограми? И да е било отдавна, със сигурност си давате сметка, че сте в пъти по-големи от срещнатата змия. В България има едва 3 вида змии, които ако имат късмет, могат да достигнат дължина над 180 см (и трите вида са смоци). Но пък на килограми, съм убедена, че ги удряте в земята. А в природата, както знаете, по-малкият винаги го е страх повече.

Бъдете убедени, че представителят на влечугите пред вас изпитва стократно по-силен ужас. Много от змиите даже се преструват на умрели, за да ги помислите за клонче и да ги отминете. Най-правилното, което може да направите, всъщност, е точно това:

Ако се натъкнете на змия пред вас, най-добре е да запазите хладнокръвие и да ѝ дадете възможност да избяга.

Ако самата тя стои неподвижно, има вариант да не ви е забелязала или да е застинала от ужас. В този случай – най-добре е без резки движения да я заобиколите и да си продължите по пътя.

3. Отдалечете се
Не забравяйте, че змиите биха нападнали само ако сте стъпили върху тях, без да ги видите или нямат възможност да избягат. Излиза, че са далеч по-миролюбиви същества от някои хора, които познавате, нали? Да предположим, че се натъквате случайно на змия, заела отбранителна позиция (издава съскащи звуци, повдигнала е глава и ви наблюдава, издува тялото си).

Първо – имайте предвид, че дори и да ви нападне и да ви ухапе змия – шансът да не е отровна е огромен. В България има 5 вида отровни змии от всичките 17, които споменахме. А от тези 5 отровни – само 2 вида са сравнително опасни за човека. И въпреки всичко – съветът ни в случай, че ви се кани змия е да се обърнете и се отдалечете възможно най-скоро. Ако можете да тичате – тичайте!

Кадри: Димитър Димитров