Дълга змия се разходи в тревните площи на  Южния парк в София. Неочакваната гостенка е заснета от разхождащи се софиянци, а кадри от появата й са споделени в социалната мрежа Фейсбук, където събират най-различни реакции. Случаят е от този следобед.

"Внимавайте в Южен парк по тревните площи!", пише Владимир Иванов. Според коментиращите змията не е опасна и е воден смок. "Моля, не я наранявайте", призовава един от столичани.

И все пак за повечето хора подобни срещи не са от най-приятните, дори и само далечни. За щастие в България има само два вида отровни змии - пепелянка и усойница.

Откриха змия в двора на детска градина СНИМКА

Специални изследвания за числеността на змиите в България не са правени, но се смята, че броят им е около 2,5 милиона. Смоковете, които са десетина вида, са едни от най-често срещаните.

Най-разпространена и най-добре приспособена към родните условия е пепелянката. Тя се среща почти навсякъде в по-ниските части.  При среща с нея не правете нищо, просто я отминете, няма да ви ухапе. По около 40 души у нас средногодишно биват ухапани от пепелянки. Смъртните случаи са рядкост. Половината от ухапванията са сухи, т.е. без да е въведена отрова.

Унищожаването на змиите е прекратено, а почти всички видове са защитени.