По минимум 70 лв. струва празничната трапеза за Великден за четиричленно семейство. Половината от сумата ще отиде за традиционното агнешко, около една пета за продукти за домашен козунак, остатъкът от парите пък ще отделим за кора с яйца, салата, вино и други сладкиши за децата. Големите вериги вече влизат в битка за привличането на повече клиенти с примамливи цени на най-търсените продукти.
Менюто за празника следва традицията да има зелена салата с варени яйца, агнешко месо за основно, а за десерт остава благоуханният козунак, било то домашен, или купешки. За да напълним пазарската си количка с обичайните за трапезата продукти, ще трябва да броим отделим седемдесет лева.
Агне от топлата витрина "гони" цена от 500 лева. Скъпият ни Великден!
В брошурите на големите търговски вериги у нас сочи, че кората с 30 яйца за размер M ще ни струва 4,99 лв., или 0,16 лв. за брой. По-скъпите предложения за кокошия продукт, които достигат до 0,44 лв./бр.
Производители алармират, че потребителите трябва да се запознаят внимателно с печатите върху яйцата, за да избегнат закупуването на застояла продукция от Полша.
Рискът от подобни измами е голям, тъй като около празника у нас се консумират близо 30 млн. яйца, а Великден в бившата соц страна е месец преди нашия и там вероятно има много останала продукция в складовете.
Салатата от марули и лук ще ни излезе малко над левче в зависимост от магазина, където сме пазарували. В различните обекти цените варират от 0,59 до 0,79 лв./бр., а за стрък зелен лук ще доплатим 0,50 лв.
Основният ни харч за празника остава агнешкото, което трябва да бъде поне два килограма. Впечатление прави, че агнешката задна четвъртина във всички обекти е с 2 лв. по-скъпа от предната. Те се търгуват на цени от 13,99 лв. – 14,49 лв./кг (предна четвърт) и 15,99 лв. - 16,49 лв./кг (задна четвърт).
Рецепта за домашен козунак СНИМКИ
На места обаче агнешкото месо вече стигна 19 лв., сочат данни на Асоциацията за защита на потребителите. В момента за килограм живо тегло агнешкото върви между 6 и 8 лева, което е с 15% повече в сравнение с миналата година.
„В магазините масово повишават цените преди празника - те скачат двойно от фермата до обектите“, коментира председателят на Асоциацията на животновъдите в България Бойко Синапов. За спекула пък може да се приема цена, по-висока от 15 лв. за килограм. За да се избегне възможността да бъдем измамени, производители съветват да пазаруваме директно от фермите, където и цените са далеч по-ниски от тези в търговските обекти.
Ако изберем да закупим готова гозба на помощ идват онлайн платформите. Там вече върви усилена търговия с менюта за празника.
10- или 12-килограмово печено агне с картофи и килограм дроб сарма, поръчано с ваучер от ресторант, ще ни струва 360 лв. Ако пък си изберем да направим покупка от „домашната“ фурна на една от големите вериги ще трябва да броим близо 500 лв.
Търговските вериги пускат и 3-степенно меню за 55 лв. - зелена салата, печен заек, пълнен с ориз, гъби и подправки, десертът пък е козунак с локум. Апетитните предложения могат да бъдат акомпанирани и от бутилка вино, която върви на цени между 10 и 12 лв./750 мл.
Десертът за празника обикновено традиционно е козунак. В случай че решим да си го изпечем у дома, ще са ни необходими брашно, яйца, захар, прясно мляко, олио и масло, за които ще трябва да сме готови да похарчим около 12 лв. Така обаче би ни излязъл близо четири пъти по-скъп от купешкия, който се търгува на цени от 3,69 лв.
Биопанетоне за 72 лв./кг изкушава столичани дни преди празниците. Оказва се, че въпреки високата цена на сладкарското изделие обявените бройки се изчерпват за часове, пише "Монитор".
Занаятчийският продукт се прави с квас и има срок на годност не повече от 7 дни. В същата фурна в центъра на София се предлага и кето хляб, чиято цена достига 50 лв. за самун.
В пекарната срещу 5 лв. ще можем да опитаме филия от него. Изделието се приготвя основно от бадемово брашно, с малко кокосово в добавка и 18 биояйца, заради което цената му е толкова висока.