Вчера на международен път Е-79 в района на Монтана служители от ГПУ-Чипровци спрели за проверка товарен автомобил, „Волво“ с 41-годишен шофьор от Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на "Гранична полиция".

В предния край на ремаркето граничните полицаи открили преграда, зад която намерили 11 чужди граждани, мъже – 10 от Афганистан и един от Пакистан. Чужденците са регистрирани в държавната агенция за бежанците. Крайната дестинация на камиона била град Кула.

Шофьорът и нелегалните пътници са задържани в ГПУ-Чипровци, образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава под наблюдението на районната прокуратура в Монтана.

Задържаха шофьор с укрити в тайник 11 бежанци

 
Междувременно и на ГКПП Оряхово – Бекет, в товарен камион с турска регистрация, са били открити седем лица без необходими документи за преминаване на границата снощи. По първоначални данни те са граждани на Сирия, сред които има и две непълнолетни лица.    
 
Мигрантите са задържани и привлечени към наказателна отговорност за извършеното от тях престъпно деяние – преминаване през държавната граница без знанието на граничните власти.    
 
В качеството на обвиняем е привлечен и водачът на товарния камион – турският гражданин А.Е. С постановление на наблюдаващия прокурор пълнолетните мигранти, както и техният каналджия, са задържани за срок до 72 часа.