Майка от Асеновград сигнализира, че "сезонът на кърлежите" е започнал по-рано и е необходимо да се вземат мерки.

По думите й домашият им любимец постоянно се прибира с 5 кърлежа, а в тревните площи играят и деца.

"Само искам да напомня на хората отговарящи за тревните площи, че климата се променя и явно паразитите излизат по-рано. След всяка разходка на домашният ни любимец от него сваляме 4-5 кърлежа, а почти не ходи по трева.Детето ни го прегръща и спи с него. Децата ни играят в тревните площи. Това че е пълно с кърлежи предполагам го знаят от фирмата, която ще извършва обезпаразитяването. Парите са отпуснати, моля действайте! За да не се заразяваме с тропически болести... Моля", апелира Цветомира Христева.

Някои асеновградчани не се съгласиха напълно с жената.

"За домашни любимци си има специални препарати и каишки против паразити", съветва Елена М.

"И като имате домашни любимци, събирайте си л*йната след тях тревните площи са пълни с л*йна ,и не само ,по тротоарите пред вратите на кооперациите. Децата играят и ги настъпват ,не ви е срам?", отбеляза Марийка Т.

Христева отговори, че въпреки препаратите кърлежите продължават да се "качват на кучето".

Други посочиха, че не винаги проблемът е свързан с тревните площи.

"Не винаги тревните площи са най-големите огнища на кърлежи, макар че преди години, по парковете имаше в пъти повече. Досега, тази година, не съм намерила нито един по моето животно, което се въргаля, скача, играе, по паркове, градини, и редовно ходи по горски пътеки. Вътрешно и външно обезпаразитяване с добри препарати, каишка против бълхи и кърлежи, капки и спрей. С това се предпазваме. Най-много кърлежи от лични наблюдения, винаги има по асфалтовия път нагоре към Асеновата крепост.", пише Десислава Д.