Ден преди Цветница, когато всички се радваме на хората с имена на цветя и им пожелаваме да им е цветно в душите, една цветна градинка в пловдивския квартал Кючук Париж беше безвъзвратно унищожена. Комшии от цял един вход на блок, намиращ се наблизо, рязаха, късаха, скубаха, тъпкаха, кършеха 30-годишни юки, млади дръвчета, декоративни керемидки… докато не остане нищо. Въоръжени с лопати, триони, количка и чували, чевръстите кючукпарижани обезобразиха едно красиво място, радващо очите, за да отворят място за… колите си.

Разбеснели се в Кючука нападнаха жена! Сега е с навехнат крак и контузена ръка СНИМКИ

Преди няколко дни ви разказахме тази история, която възмути пловдивчанка и тя зададе въпроса: Защо? Тези, на които го зададе обаче, отвърнаха с удар с гребло и блъскане с тяло. "Отговорът", който получи пловдивчанката, беше контузена ръка и навехнат крак. Само че Д. Л. продължава да иска отговори - този път от кмета на район "Южен", от отдел "Екология" в района и от Общинския инспекторат. Както, разбира се, и от полицията.

Предлагаме ви целия разказ на пловдивчанката, която не спира да се чуди как хора, които не са засадили през целия си съзнателен живот едно цвете, които си изхвърлят боклуците през терасите и под терасите, могат да унищожат нещо, създадено единствено, за да създава красота, да носи радост и настроение. Кое стои в основата на скандала? Само неуважителното чувство на 10 семейства към красивото ли? Или има и още нещо? 

Чуйте и вижте как пловдивчанката беше нападната с гребло от свой комшия:

Ясно е, че в основата на това унищожително поведение на хората от "Околчица" 37 е вечният проблем с паркирането. За да направят място за колите си, живеещите на този адрес изскубаха и изрязаха 30-годишни юки, млади дръвчета, изкорениха и унищожиха цветя и декоративните елементи на градинката. Въпреки че според Д. Л. хората тук от години искат да унищожат тази градинка и нарочно спират пред гаражите й - още от времето, когато е нямало проблем с паркирането. Многократно те са били молени да не спират пред двата й гаража, но това продължава и до днес.

"Като се знае колко е голям проблемът с паркирането, означава ли, че трябва да се унищожават зелени площи? Тези хора спират пред гаражите ни дори когато баща ми ги моли да не го правят. Те се връщат и пак спират. Онзи ден една кола стоя пет часа. Два пъти звънях на 112. Искат да паркират, но това не им дава право да спират пред гаражите, да спират върху градинките, да удрят", категорична е жената. "Вече не останаха зелени площи в Пловдив, всичко е превзето от неправилно паркирани коли", възмутена е пловдивчанката.

GlasNews.bg се свърза с Общинския инспекторат в Пловдив, откъдето г-жа Плачкова ни информира, че е посетила мястото, за да се запознае със случая. Предстои проверка, за да се удостовери дали наистина и кой е унищожил градинката. За да бъдат съставени актове, са необходими свидетели, а ние сме сигурни, че ще се намерят такива - на видеото ясно се вижда как се изтръгват растенията и се тъпчат в чували. Виждат се и самите чували, поставени до контейнерите за боклук. Виждат се и боклуците, трупани с години, които са под терасите на хората, които иначе направиха "уборка" на градинката. 

Остава въпросът какъв е статутът на тази общинска земя? Може ли на това място да се паркира, или не? Опитите ни днес да се свържем с отдел "Екология" на район Южен бяха неуспешни. От там са казали на пловдивчанката, че мястото е комплексно-жилищно и не може да се паркират коли, но не може да им се слагат и стикери. В крайна сметка има ли разпоредба, която забранява паркирането в този терен? Очакваме становището на кмета на района Костадин Язов, както и на отдел "Екология".

Наясно сме колко е тежък проблемът с паркирането в Кючук Париж и не само там. Както сме наясно, че обикалянето с часове да намериш място на колата близо до дома си, е нещо, което не само къса нервите, губи време, но и понижава качеството на живот. Вероятно това е озверило и тези, които нападнаха пловдивчанката физически, за което тя има документи от Съдебна медицина. Това може би е и причината 10 семейства да не виждат нещо красиво и зелено, създавано с години, и да го унищожат за минути. 

Жалко и тъжно...

Всеизвестно е, че подобни проблеми раждат корупция и престъпност. Когато човек е поставен в унизителни условия, от него може да се очаква всичко. Безумното строителство доведе стотици пловдивчани до безумни действия и безумни мисли. Паркингите са хубаво нещо, но трябва да се правят с мисъл и разум. А не да превръщат града ни в асфалтирана пустиня. 

Очаквайте продължение на темата!

Иначе така изглежда сега "почистеното" място за паркиране: