Бъдни вечер е. Един от най-чаканите, най-уютните семейни празници. Денят, в който децата ни - от близо и далече, прекрачват прага на бащината къща, връщат се при семействата си, за да са заедно. Заедно да посрещнат Христовото рождество, заедно да изпълнят ритуали и традиции, спазващи се от векове, и да си пожелаят най-красивите неща за настъпващата година.

Този път ще е по-различно. Много от децата ни няма да си дойдат. Коронавирусът ще се изпречи на пътя им. И празникът, посветен на дома, семейството и огнището, ще бъде различен. В чужда страна. С чужди хора. Без содената питка на мама, без прекадяването на къщата от баба.

Други ще си дойдат – въпреки карантината, полетите без храна, но с маска, дезинфекцирането на ръцете до болка. И преди да са прекрачили бащиния дом, ще се наредят на опашката за PCR тестове – не за да прогонят злите духове, а за да прогонят страховете си. А после, когато питката на масата се завърти, ще се завъртят и разговорите за „бъдещето“ – ваксините, алергиите ни, дистанционния ни живот, разбития ни бизнес и още по-разбитите ни надежди.

А това дали близките ни хора ще са здрави и ще им върви през годината, няма да зависи от разчупения орех, а от маските, дистанцията и как си мием ръцете. Да – традициите не са това, което бяха. Но вероятно една от тях и през тази свята нощ ще спазим. Молитвата! Бъдни вечер е -от бдение, а може би и от бъдеще. Всъщност и в двата случая символиката е директна – за чудото, което предстои, трябва да бдим всички. За бъдещето си – също.

Навремето на Бъдни вечер семейството не заспивало до полунощ, защото хората вярвали, че тогава небето се отваряло и ако в този момент си намислиш желание, то със сигурност ще се сбъдне. А след вечеря всички ставали едновременно от масата, без да я раздигат, защото се вярвало, че починалите ни близки ще дойдат да си вземат от храната. Тази година много трапези няма да бъдат раздигани...

Казват, че както мине Бъдни вечер, такъв ще бъде и животът ни през следващата година. Много ни се иска днешният Бъдни вечер да е изпълнен с любов и топлина. С красота и спокойствие. С доброта и уют. Да се стоплят душите ни и да отворим сърцата си.

Да се помолим и да благодарим.