Служебният кабинет раздава държавна помощ с предимство на сектори, които никога не са били затваряни заради пандемията. В същото време парите по мерките за преодоляване на последиците от COVID-19 не достигат до най-засегнатите от икономическата криза сектори. Това заявяват в своя позиция от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) във връзка с решението на Министерство на икономиката да отпусне допълнителен бюджет от 106,5 млн. лв. по схемата за „Подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 хил. лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19”.

Недоумение буди фактът защо 60% от средствата са предвидени за компании от преработвателния сектор, а едва 20% за най-засегнатите - хотели и заведения, които бяха затворени или работиха при сериозни ограничения, подчертават от БХРА. Други 20% от държавната помощ се разпределят сред компании от сектора търговия и ремонт на автомобили, които дори не са спирали работа, въпреки пандемията.

Друга несправедливост, посочена от организацията е, че според схемата, одобрена от икономическото министерство, всички компании получават по 50 хил. лв., независимо дали компаниите са малки или големи, без значение от реализирания годишен оборот, платени данъци и осигуровки или реализиран спад.

С тези си действия за пореден път служебното правителство демонстрира, че не счита за приоритетен отрасъл туризма, който като сектор преди кризата допринасяше всяка година за между 11 и 15 на сто от БВП, подчертават от БХРА.