Полицията е нахлула в редакцията в. "Труд" тази сутрин, след което е запечатала. Журналистите заедно със собственика му Петьо Блъсков обявиха гражданско неподчинение от днес. Екипът е решил да не напуска редакцията и да се опита да издаде вестник, каза Блъсков.

"Изземваме си собствеността. В. "Труд" трябва да напусне офисите, както им беше казано през август", обясни говорителят на Министерството на културата Евелина Кирилова пред "24 часа". Сградата, в която е редакцията на "Труд" по силата на 10-годишен договор за наем, е на културното министерство. Според министъра на културата Велислав Минеков медията е закъсняла с плащането на наема, а от друга страна, договорът не е с "Труд", а с фирмата "Южен кръст 2".

Затова министерството е пристъпило към принудително изземване, което се извършва съвместно с областната управа.

"Прекратяваме договора едностранно, за да освободим офисите за Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), тъй като те са направени именно за него. От друга страна, коя друга медия е в държавен имот? Медиите трябва да са равнопостовени, има достатъчно частни офиси в София", каза още Евелина Кирилова. По думите й заедно с полицията и хора от областната управа в комисията, отишла пред редакцията на "Труд", има и трима представители на Министерството на културата.

"След 31 години демокрация доживях да видя полиция в редакция. Това съм го виждал само при режима на Живков. Това е първият случай за 31 години, през които сме преживели толкова. Не съм си и помислял, че полиция може да дойде и да запечата вестника. Ето, случи се", каза Блъсков.

"Гражданско неподчинение редакцията започва от днес и няма да излезе от тук. Седим тука и не мърдаме, няма да изпълняваме незаконна заповед на областния управител. Въобще не сме попитани за наше становище, преди да се издаде тази заповед. Едно предупреждение дойде тука преди една седмица", каза още собственикът на "Труд".