Фактура за над 300 лева за 16 часа престой в болница.  Пациент се оплака, че е получил сметката, след като е отказал да бъде опериран, според него ненужно.

На 11 юли Цветан Цолов отива на преглед в столичната транспортна болница заради оток и зачервяване на дясното ходило. Оттам го препращат към "Пирогов", където е приет. На другия ден следва визитация.

„Стигнаха до мен и викат - кой е Цветан Цолов, аз съм. Това беше, нищо повече. Нито ми погледна крака, нито каза това ще правим, нито ще режем, нито ми каза аз съм лекуващ лекар, абсолютно нищо. Никой нищо не ми каза. И след визитацията, към 9:30 ч., идва една сестра и вика Стоян и Цветан идвайте с мен, ще ти правят операция“, разказа Цветан Цолов.

Мъжът отказва, защото се страхува, че заради диабета, от който страда, раната му няма да заздравее.

„Тогава ме чу старшата сестра и вика - плащаш си клиничната пътека, дето си лежал, изследванията. Попитах я ТЕЛК? Щом, вика, отказваш, не важи телкът, плащаш си клиничната пътека на общо основание“, допълни Цветан.

Така мъжът разбира, че дължи общо 334 лева, от които 120 лева за консултация с лекар и 100 лева за престой.

„Какви са тези цени, аз на морето да съм, по-малко да съм платил. Възмутен съм и от това - имам 43 години трудов стаж, осигурен съм, 100 процента ТЕЛК имам и накрая като здравноосигурен да ми взимат толкова пари за несвършена работа, само че са ме приели и съм преспал“, оплака се мъжът.

Той търси помощ в болницата в Мездра, където става ясно, че засега операция не се налага и състоянието му се подобрява. От болница "Пирогов" заявиха, че е назначена вътрешна проверка по случая, предава btv.