Приказки за отваряне на Европа през март няма. Това каза премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за заседанието на Европейският съвет.

"Разговарях с абсолютно всички колеги, за да чуя самите те какво мислят. Всичко са притеснени от срива на БВП на ЕС", каза още той.

„Резултатите са добри, но по нищо не показват, че трябва да сме оптимистични, че пандемията в България ще приключи за Коледа. Коледа и Нова година трябва да се празнуват в тесен семеен кръг, без масово събиране на хора”, препоръча Борисов.

Премиерът Борисов заяви, че се очаква излизане от пандемията в края на август или през октомври догодина, при условие че се ваксинира 70% от населението на Европа.

Според него много внимателно трябва следим мерките и да се внимава в баланса при натоварването в болниците.

"Обсъдиха се всички въпроси по ваксините и благодарих на Фон дер Лайен, че ЕК задейства агенциите по лекарствата. Никога нямаше да можем да се разберем между държавите-членки за ваксините. Това е огромен труд, който извърши Урсула", каза още Борисов. 

"Приготвили сме фризерите за съхраняването на ваксините и ще имаме логистиката, включително преди Нова година", обясни министър-председателят.

Според него бързите антигенни тестове могат да бъдат в услуга на бизнеса и за бързи придвижвания между държавите.