Има сходство в идентичността на начина на изпълнение на четири взрива в заводи за боеприпаси в България, това съобщи на брифинг говорителя на главния прокурор Сийка Милева. Анализирани са взривове от последните 10 години. 

Специализирана прокуратура и ДАНС дадоха изявление относно наблюдавано досъдебно производство, касаещо националната сигурност на страната.

Първият е случай е от ноември 2011 в с. Долни дол, когато е взривен склад на ЕМКО. Унищожено е значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за Министерството на отбраната на Грузия.

Други два от случаите са от 2015 г. в с. Иганово, където е взривен склад за готова продукция на ВМЗ-Сопот. 

Четвъртият случай е от 2020 г. в град Мъглиж, където е бил взривен склад за капсул детонатори на „Арсенал“-Казанлък" - уточни Сийка Милева. 

При всички случаи преди това има пожар. Предполага се, че целта на пожарите е хората да се отдалечат от мястото. Задействането на зарядите във всички случаи е ставало дистанционно. И при четирите взрива унищожената продукция е предназначена за износ в Грузия и Украйна - допълни Милева.

От получената информация от партньорските служби и от ДАНС, може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между тези взривове, опитите за отравяне на трима български граждани и извършването на тежки престъпления на тежки държави.

„Тук съм, за да благодаря на българските служби за сигурност, на българските прокурори и следователи, които дълги години работиха по този случай в интерес на българската национална сигурност. Като главен прокурор аз съм висш административен ръководител, подобно на председателя на ВКС г-н Лозан Панов и председателя на ВАС г-н Чолаков и не мога да давам указания и да се меся в работата на отделните магистрати. Тук съм, за да ги окуража. В частност, и колегите от Специализираната прокуратура и ДАНС, да продължат да работят по същия начин в интерес на българската национална сигурност, на сигурността на европейските ни партньори от ЕС и най-вече в интерес на българките граждани и общество”, каза главният прокурор Иван Гешев.