През последните 30 години в русенска област са закрити 62 училища. Сградите пустеят и тънат в разруха. Никой не проявява интерес да развива бизнес в тях. Класните стаи са се превърнали в убежища на клошари.

Първата сграда на училището в квартал "Средна кула" е построена през 1901 година. Впоследствие на два пъти е разширявана, но преди 16 години, заради малкия брой деца, се налага училището да бъде закрито, а учениците са пренасочени към съседния квартал "Долапите".

 Георги Илиев пази хубави детски спомени от тази сграда и днес му е мъчно да я гледа.

"Западна и не виждам нищо друго, освен събаряне…Няма и за какво да се ползва. Тя е свърталище на наркомани. Ден през ден идва тука пожарната да гаси", разказва той.

Малко след закриването на училището имало идея тук да се изгради защитено жилище за деца с увреждания, но някои от местните не се съгласили. Имало и предложение да стане шивашки цех, но инвеститорът размислил. Оказало се и че много хартия трябва да се изпише, за да се промени предназначението на сградата.

"Всички сгради, които са на училища, трябва да се отпишат първо от министерството на образованието… Става много бавно, мудно, трудно… И най-вече - трябват едни финанси и то много големи, много сериозни", казва Божидар Йотов, кметски пълномощник на кв. "Средна кула", предаде БНТ.

 

НСИ обяви резултатите от преброяването НА ЖИВО


Подобна е съдбата и на училището в квартал „Селеметя" в Русе. За десетина години от огромната сграда са останали само стените.

"Оградата не остана, нищо не остана. Всичко хората откраднаха. И никой не идва да гледа какво става и какво не става…Хората - всичките си хвърлят боклуците в двора", споделя Михаил Тодоров.

Според кметския пълномощник на "Средна кула" Божидар Йотов, единственият начин тези сгради да се спасят, е навреме да им се намери приложение.

"Архитекти са идвали да го гледат - действително - може да бъде оползотворена като сграден фонд и с тази площадка може да бъде едно идеално средище на този голям квартал, в който живеят 5000 човека", смята той.

В село Батин са намерили вариант за детската градина - една част е станала пенсионерски клуб, а в другата се помещава земеделската кооперация. Сградата на училището, обаче, е тотално порутена и никой не иска да инвестира в нея, въпреки че селото се намира на брега на река Дунав и предлага красиви природни гледки.

Всеки пети нашенец - столичанин, дамите преобладават пред мъжете

Снимката е илюстранивна