След жестокото издевателство над куче от породата немска овчарка, за която Glas.bg съобщи, стана ясно, че животинчето вече е спасено от насилниците си. Организация за защита на животни, съвместно със Зоополицията във Враца, са успели да издирят и приберат кучето, смятано за едно от най-интелигентните от вида си, на безопасно място, където да получи необходимите грижи.

Мъчение! Роми впрегнаха куче да дърпа каруца, целят го с лопата! ВИДЕО 18+

От 2011 г. жестокостта към животни у нас е въздигната в престъпление. Така съгл. чл. 325б., ал. 1 от Наказателния кодекс, проявена жестокост към гръбначно животно, и причинена противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева. И квалифицирания състав (т.е. по – тежко наказуем, защото предвижда обстоятелства, обуславящи утежняването на наказателната отговорност) по ал. 2: наказанието е от една до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева, когато деянието е извършено:

- от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;
- по начин или със средства, опасни за живота на хора или животни, по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост;
- на публично място или в присъствието на малолетно или непълнолетно лице;
повторно.

Регламентацията на „правата“ на животните означава най – вече, че те не могат да бъдат използвани самоволно за развлечение, храна, експерименти. Разбира се, също както и правата на хората, те не са абсолютни и подлежат на лимитиране в конкретни случаи.

Към понятието жестокост се дефинира и принуждаване на животни към усилия, които им причиняват болка, страдание, увреждане или стрес.

Ето какво написаха от Hope for animals:

"За всички, които се интересуват от съдбата на кучето, което тегли каруца, предоставяме кратка информация! Тази сутрин съвместно със звено Зоополиция град Враца и д-р Тодоров от Община Враца организирахме акция по изземване на кучетата и вече са под наша опека. На въпросното място други не бяха открити (голдън ретривър от снимките).