Секретарят на Националния оперативен щаб информира за три сценария за развитието на коронавируса. Той съобщи, че информацията е базирана на публикации в международна научна общественост.

Първи сценарий - серия от повтарящи се малки вълни в период до 2 години, които ще се проявяват и през лятото, и очаквана тенденция за намаляване през 2021 година.

Вторият сценарий – по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 година, което е типично за сезоните респираторни заболявания, и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 година.

Третият сценарий, така нареченото бавно изгаряне на причинителя, текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел.

Без значение кой ще бъде сценарият се очаква да се развие в период между 18 и 24 месеца и да има значителна активност на вирусната инфекция.

"Обществата и страните трябва да се адаптират и да предприемат мерки, в които може да се намери баланса между противоепидемичните мерки и възстановяването на икономическия и обществения живот.

В тази връзка, както и в нашата страна следваме тенденцията на постепенно поетапно либерализиране на ограничителните мерки и мероприятия, като ще се анализира в следващите дни дали тези мерки дават необходимия ефект. Въз основа на резултатите ще се либерализират или ще се връщат отново мерките. Това е част от модела, който следват всички страни. Това и моделът, който прилагаме в България”, заяви доц. Димов.

НА ЖИВО: Край на брифингите на Щаба! Първи починал лекар от заразата