Днес Православната църква почита паметта на Св. Теодосий Велики (424 – 529). Той е роден в Кападокия. В ранна младост пожелал да се поклони на светите места и тръгнал за Йерусалим. На минаване през Антиохия, Теодосий посетил Св. Симеон Стълпник (517-592), който го благословил за монашески подвиг и му предрекъл, че ще бъде „велик пастир на словесни овце“.

Пристигнал през 450 г. в Йерусалим. Уединил се в Юдейската пустиня, като обитавал една пещера, която станала свидетел на един свръхчовешки подвиг. Тук Св. Теодосий се отдал на непрестанна молитва и неотстъпно Богосъзерцание. В продължение на 30 години не вкусил хляб, а се хранел само с фурми, трева и корени. Този неземен подвиг го извисил до такова духовно съвършенство, че Бог го удостоил с дара на чудотворство и прозорливост. Дълбокото уединение не скрило славата на великия Божий угодник. Мнозина се нуждаели от духовното ръководство на такъв съвършен образец и започнали постепенно да се заселват около него. Като се осланял на Божията воля, светият старец основал в 560 г. своя знаменит манастир, който и днес носи неговото име и се намира на 7 км югоизточно от Йерусалим.

Като се подвизавал в знаменития си манастир и се грижел за спасението на стотиците си духовни чеда, Св. Теодосий Велики не отминавал и вселенските грижи на св. Църква за чистотата на православната вяра. Не много преди своята кончина, той наредил един ден да ударят камбаната за молитва и разплакан съобщил на братята: „Молете се, отци и братя, молете се! Божият гняв посети Изтока!“. В същото време Антиохия била разрушена от земетресение.

Св. Теодосий бил погребан във Витлеемската пустиня. Славата на нови чудотворства украсила неговото отминаване в блажената вечност.

Днес имен ден празнуват Богдан, Богдана, Богомил, Теодосий, и Теодоси, Теодосия, Досьо.