Около 15 % от взетите проби на завода за производство на авточасти "Храновски" в Смолян са положителни.

В края на миналата седмица бяха взети проби на 350 работници и служители от общо 750 човека.

"Става въпрос за около 60 носители на вируса, информацията все още е неофициална", съобщи областния управител в Смолян Недялко Славов.

Кошмарът в Смолян продължава! Броят на заразени расте



Резултатите на другата половина от персонала се очакват. Вземането на проби е по инициатива на предприятието.

"Спрени са няколко поточни линии в завода. Направена е дезинфекция. Превоза на работници с автобуси е преустановен", каза д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ- Смолян. 

Първоначално седем служители са се оказали позитивни на вируса, след което ръководството на предприятието подело инициативата да тества всичките си служители в лаборатория в Пловдив, предаде "Фокус". Направена е пълна дезинфекция на предприятието, спрени са няколко поточни линии, издадени са предписания за засилени противоепидемични мерки, вече има осигурени шлемове за работа на самите работници.

32 заразени от Пловдивско в болница, вирусът достигна нови общини

Общо 39 са новите случаи на коронавирус в област Смолян през миналата седмица, като в тези данни не са включени положителните проби от масовото изследване на работниците в завода за авточасти. Сред позитивните са трима от медицинския персонал на МБАЛ- Смолян- лекар, медицинска сестра и санитар от интензивното отделение.

Област Смолян остава на второ място по брой случаи на коронавирус спрямо общото население. От началото на март досега са потвърдени 219 пациенти с COVID- 19, като 176 от тях са установени през юни. Излекуваните от началото на пандемията са 133, а починалите- петима. Активните случаи са 81, от които в болници са настанени 25. Петнадесет са пациентите с коронавирус в МБАЛ- Смолян, лекуват се в Инфекциозното отделение и не са в тежко състояние.

 

Ясни са новите случаи, има и три жертви!

Военни под карантина! Има заразен в казармата в Асеновград