Времето през първото десетдневие на юни

Юни ще започне с валежи и захлаждане. Повече валежи, около 30-40 л/м2, се очакват в централните южни райони в периода от 01 до 03 юни и дневни температури, достигащи от 19 до 24 градуса. От 04 до 06 се очакват повече слънчеви часове, затопляне/температури надвишаващи 25 градуса/ и превалявания в планините и североизточните райони.

В края на първото десетдневие  от 7 до 10 юни, отново краткотрайните дъждове ще бъдат често явление, с повече валежи в западните и централните райони и условия за силни гръмотевични бури и градушки.

Времето през второто десетдневие на юни

Нови превалявания ще има от 10 до 15 юни, по-съществени в западната половина от страната. От 16 до 18 юни по Черноморското крайбрежие ще задържи предимно слънчево време, а на запад ще има превалявания. Дневните температури ще достигат 25 и 29 градуса.

От 18 до 20 юни се очакват валежи със захлаждане.

Времето през третото десетдневие на юни

В началото на третата десетдневка , от 21  до 26 юни  над западните части от страната ще бъде предимно слънчево, а на изток ще има облаци и превалявания. В периода до 26 ще бъде хладно, с температури от 20 до 26 градуса. Вероятността за слънчево  и по-топло време(температури над 30 градуса) е по-голяма в   периода от 27 от 29 юни.

В края на месеца 30 юни има условия за силни гръмотевични бури в южните и североизточни райони, условия за градушки, прогнозират от meteobalkans.

ГЕОМАГНИТНА ПРОГНОЗА

През повечето дни   слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват/ периодите от 07 до 15 юни , от 23 до 28 юни.

Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите 01 до 06 юни ; от 16 до 22 юни, като около 19 ,20 юни  има условия за слаба геомагнитна буря; в края на месеца- от 29 до 30 юни. 

Метеорологичен Алманах    

Месец юни

За по-голямата част от страната юни е най-дъждовният месец за годината. Средната сума на валежите в извън планинската част е между 48 и 130 л. на кв.м. Причина за обилните дъждове е честото нахлуване на хладен и влажен океански въздух. При такива обстановки падат краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици, а градушките са често явление. През този месец условията за неблагоприятни атмосферни явления, като градушки, проливни валежи и наводнения, са най-подходящи и най-често случващи се в сравнение с август и септември. 

Градушките не са разпределени равномерно в различните части на страната. Всяка година от градушка се засягат над 2000 населени места и нанасят щети върху около 2,5 млн дка обработваема земеделска площ.   Най-често това се случва по линията Видин - Свиленград. В източната половина от страната град пада сравнително рядко.  Силни градушки е имало и през 1966, 1978, 1971 и 1995 г. На 26 юни 2002 г. падналата градушка в София нанесе сериозни щети по колите, като падналите ледени късове са били  големината на едри орехи.

Друго много опасно явление случващо се през юни е смерчът. Познат още като торнадо и тромб , и представлява фуниеобразен вихър с вертикална ос, в който скоростта на вятъра надвишава 200 км/ч. В нашата страна рядко се създават условия за образуване на смерч, но има няколко описани случаи. На 1 юни 1906 г във Варна са паднали много риби пренесени от смерч, образуван над морето. Малко хора знаят, че местността Ветровала на Витоша дължи своят облик и наименование именно на смерч. Той се е разразил в следобеда на 14 юни 1956 г и е изкоренил вековни дървета от площ във формата на правоъгълник със страни 300 на 1200 м. На 19 юни 1978 година около селата Блажево и Висока могила, Дупнишко смерч отнася покрвите на много къщи и селско-стопански постройки.

Юни е първият  летен месец и тази година ще посрещнем лятото на 21 юни в 17: 56 часа, когато слънцето влиза в знака на Рак. Със старта на лятото се повишават чувствително температурите. Все по-често над страната се настаняват топли въздушни маси на умерените и тропическите ширини. В такива условия обикновено времето е слънчево, а в равнините горещо. Най-високите температури измервани през този месец са между 35 и 40 градуса. Най-топло през юни е било в Плевен: 42 градуса, Русе: 41, Панагюрище и Образцов чифлик: 40 градуса. При по-чувствителните застудявания минималните температури са се понижавали до 3, 8 градуса. По-студено е било в Трън минус 1 градус, Самоков 0, Разград, Чирпан и Казанлък 2 градуса. В София най-студено е било на 3 юни 1918 г 4,2 градуса, а най-топло на 27 през 1982 година 37, 2 градуса. 

По Черноморието месец юни се характеризира с по-малко валежи от вътрешността на страната, повече слънчеви часове и по-слаби захлаждания. Тези предимства, в съчетание с прохладата на морския бриз и дългия ден правят месеца подходящ за почивка на море. Температурата на морската вода от 17 градуса в началото на месеца се повишава до 21, 22 (в отделни години до 25) градуса в края.

Народна Метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За юни народната метеорология гласи: 

Каквото е времето през юни, такъв ще е декември. Когато на Еньовден /24 юни/ овчарското куче лежи свито на кълбо, ще има много студена зима, а ако е проснато, зимата ще е мека. Ако на Петровден /29 юни/ духа вятър, по Коледа ще вали сняг.