Православната църква почита днес – 5 юни, свещеномъченик Доротей, епископ Тирски.

При царуването на нечестивия римски император Диоклетиан той бил епископ на град Тир.

Когато нечестивият цар започнал жестоко гонение срещу християните, Доротей оставил своята катедра и започнал да се крие в отдалечени места. Но с възцаряването на император Константин Велики, когато в Църквата настъпило спокойствие, светителят отново се върнал на своята катедра в Тир и възобновил проповедите. Благодарение на неговите думи много езичници приели Христовата вяра. Освен това Доротей пишел много поучителни слова и беседи.

На църквата св. Доротей оставил великолепните си разкази за пророците, апостолите и 70-те Христови ученици. Едно от най-известните му произведения е гръцко-латинска Синтигма – сборник от църковни и граждански закони.

Животът на Доротей продължил до времето на император Юлиан Отстъпник. Възкачил се на престола, Юлиан отначало преследвал християните не открито, а заповядвайки на началниците на области, които били негови единомишленици, по всякакъв начин да ги притесняват и измъчват. Тогава свети Доротей, виждайки, че срещу вярващите се надига ново гонение, отново оставил катедрата на Тирската църква, избягвайки по този начин от ръцете на мъчителите.

Напускайки Тир, Доротей дошъл в Мала Азия, но и там не се укрил от идолослужителите, тъй като Бог го призовавал да поеме по пътя на мъченичеството. Той бил хванат от поддръжниците на беззаконния цар в град Уд. Като претърпял различни мъчения, той предал блажената си душа в ръцете на Господа, на сто и седем годишна възраст.

Своята мъченическа смърт светецът намерил през 361 г. в Удския град в Долна Мизия – Одесос (Варна).

Днес църквата почита още Преподобни Петър Корицки.

Имен ден празнуват Доротей, Дориан, Доротея, Дорина и Дориана.