Гарантирам, че до края на септември ще имаме медицински хеликоптер. Това заяви пред Би Ти Ви служебният здравен министър Асен Меджидиев. Той уточни, че в момента се подготвят документите за нова процедура за обществена поръчка, която да бъде пусната през февруари.

В края на ноември м.г. Министерството на здравеопазването прекрати поръчката за купуване на такъв тип машини заради високата цена, предложена от единствения участник в конкурса. Месец по-късно беше прекратена и тази за наемането им - поради липса на кандидати.

Според Меджидиев заданието на последната обществена поръчка е направено от хора, които нямат достатъчна експертиза. Като проблеми той посочи цената, гаранционното обслужване, както и доставката и цената на следващите хеликоптери. Така големи компании в този бранш, като "Еърбъс" не са успели да участват, защото исканата цена е била прекалено ниска.

Именно заради това е прекратено участието на дружеството "България Хели Мед Сървиз", което министърът обвини в некомпетентност. В края на управленския си мандат кабинетът "Петков" създаде дружеството с приоритет да осигури медицински хеликоптери. Меджидиев обясни, че сега процедурата ще бъде поета от Държавния авиационен оператор, а по думите му това ще излезе много по-евтино на държавата.

"Гарантирам, че ще имаме хеликоптер до края на септември. Ако се наложи, готови сме да участваме и с държавно дофинансиране, но хеликоптер ще се купи", каза още служебният здравен министър.