Няма жена, която да не знае, че чакането на бебе е може би най-вълнуващото събитие в живота й. Съпроводено с най-много надежди и очаквания. С най-много вълнение и тревоги. И когато в такъв момент бъдещата майка попадне на гинеколог, който ей така решава, че тя трябва да направи аборт, защото бременността не е нормална, тогава... целият свят на младата жена рухва.

Точно това се е случило с млада софиянка, която разказа своя потресаващ случай във Facebook с една-единствена цел - да предпази други бъдещи майки и да ги предупреди в никакъв случай да не ползват услугите на една софийска гинеколожка. Случаят е наистина покъртителен, но това, което се случи след публикуването му, всъщност е още по-страшно. Оказа се, че младата жена не е единствена! 

Ето и нейния разказ, който публикуваме без редакторска намеса:

"Здравейте! Искам да предупредя и други жени да се пазят от една гинеколожка - д-р Барбова, медицински център "Медкрос", до метростанция Константин Величков. Отидох за потвърждение за бременност. Жената вижда сакчето, но вътре нямало нищо. Как съм предпочитала да го махаме - с хапчета сега или да изчакаме? И то колко мислите изчакване - 5 дни и да идвам пак, ако пак няма нищо, ще го махаме. Даже ми каза, че и сакчето вече било започнало да се смачква.

Аз й обясних, че цикълът ми е нередовен и последният ми е бил 44 дни, но тя явно не го взе това изобщо предвид. Изчаках 2 седмици и отидох при друга гинеколожка, която ми обясни, че точно както си и мислех, предният път съм била в 4 г.с. (по-дългият цикъл) и заради това нищо не се вижда. Вече бях в 6 г.с. и се видя мъничето и имаше пулс.

"Смачканото" сакче си е съвсем нормално развиващо се бебе, а има хора, които с лека ръка и от некомпетентност щяха да го убият. Пазете се и не бързайте да вярвате на лекарите. Има добри, но има и лоши лекари.

ПС: Втората гинеколожка е д-р Делчева от "Св. Пантелеймон" до Сердика."

Под поста направо "заваляха" коментари на жени, изпаднали в подобна ситуация, и то при същата лекарка:

Същата тази гинеколожка ми каза, че съм имамала „химична бременност”, т.е яйцеклетката не се е инплантирала. Изписа ми „дуфастон” , за да се изчистя напълно след „аборта”. Получих гнойно течение. Понеже тя не беше в града (слава Богу), отидох на преглед при друг лекар, който ми установи, че съм в 5 г.с. и съм имала некротирал миомен възел, който тя не е видяла. Сега тази „химична бременност” - е живо и здраво (почти) 3-месечно бебче."

"Барбова става само за контролни прегледи, но не и за следене на бременност. В трети месец заяви, че не вижда сърцето на плода, а дори не беше пуснала звук, за да провери има ли сърдечна дейност . Изписваше ми антибиотици за щяло и не щяло. През цялото време ме претупваше, не даваше снимки от ултразвука +, че винаги закъсняваше (при час в 8, тя идваше в 9 и 20). Никога повече не бих стъпила при нея."

"И на мен години ми казваше, че съм имала ендометриален полип, но не помня точно къде и го следях на 6 месеца. Но забременях и не отидох при нея, тогава носех документите при докторката която следеше вече бременността ми и тя ми каза, че ако съм имала такова нещо съм нямало да забременея. От тогава не съм стъпвала при д-р Барбова!"

"Преди години така в Майчин дом ми казаха извънматочна бременост, в петък ме приеха, в понеделник за операция! Аз в неделя си тръгнах с подпис на доктор, отидох в Шейново и извънматочната бременост вече е на 9 г! Винаги второ мнение, радвам се, че всичко с вас е ок".

"Последно време много често чета постове за дами с "кухо яйце", които го махат. За бога, хора, искайте поне 3 мнения преди да го направите. Лично аз познавам две "кухи яйца", които вече са над 1 годинка".

"Много съжалявам за това, което Ви се е случило... Ние посещаваме болницата още от създаването ѝ (но ходим при д-р Кръстева, тя си е началникът на болницата). Моят съвет е да подадете оплакване към нея, тъй като тя коли и беси. Не оставяйте нещата така! Що се отнася до д-р Барбова, никога не ми е вдъхвала доверие, за това и не съм я посещавала."

"Слава Богу не й се вързах на Барбова. Като видя човек, който толкова бърза, и ми става съмнително. Изобщо не й повярвах и за сакчето, че било смачкано. Просто наистина не искам да се случва на други хора, защото може някоя по-наивна жена да я послуша. Просто е ужас".

"Доктор Кръстева е уникален човек и лекар! Аз също съм я посещавала и съм много доволна от нея, относно Барбова - следеше ми до едно време бременността, всичко си беше ок, мила, любезна ама все даваше зор за раждането и единия път изцепи, че бебето ми няма нито чурка, нито дуда... и бая голяма глава имало, засмя се и каза да не се притеснявам. Пое ме д-р Янкова от Света Петка, това е моята единствена и любима гинеколожка! А синът ми е жив и здрав и с голяма чура".

"И моето 2 години и половина бясче беше "кухо яйце". Набързо ми бяха подготвили абразио, но слава Богу друг лекар чу сърчицето му. Страшни идиоти има. Щях да умра, като ми каза, че няма нищо в сакчето и трябва да го махнат."

"Аз имах подобна история. В 6 г.с. един лекар ми беше казал, че ембрионът няма пулс и сакът е много малък и че няма смисъл и след два дни да ходя при него да ме оправи. В 8 г.с. втори лекар ми каза, че имам мисед аборт, поради което влезнах по спешност в Майчин дом - за абразио. Когато в патологията на петия етаж ме прегледа д-р Шикова, която също работи и в Св. Пантелеймон, тя установи, че ембронът ми е жив и има пулс. Остави ме в болницата за задържане и бях там в продължение на 20 дни. Излезнах от там със запазена бременност, а преди 1 месец празнувахме първата годинка на моя син - Самуил. Кръстих го така, защото е "измолен от Бог".

"И при мен беше така предписа ми хапчета за предизвикване на цикъл... Добре, че не ги изпих..."

Ще спрем с коментарите дотук. Много са - все в този стил. И ще завършим с един, който като че ли обобщава това, заради което решихме да публикуваме тази история:

"Адмирирам силата ви да споделите тук. Нека разберат повече жени. На такива доктори трябва да им се отнемат правата и да бъдат съдени за психически тормоз!!!"