ПП ГЕРБ представя в момента анализ на резултата си на парламентарните избори на пресконференция в централата на партията. Пръв взе думата Томислав Дончев. 

"Свърши времето на големите приказки. Дойде времето за решения”. Това заяви по време на брифинга Томислав Дончев. "С цялата ни отговорност ние сме взели решения и ще следваме конституционната процедура. Като първа сила ние сме длъжни в името на доверието на 840 000 граждани да предложим правителство, въпреки малките шансове да бъде подкрепено.

Ще предложим готово правителство, което веднага може да заработи и да гони амбициозните цели, които сме си поставили. Българските граждани дадоха сложна задача на политиците и се надявам всички да бъдат на ниво, за да може тя да бъде решена по правилния начин, каза Томислав Дончев.

ГЕРБ ще следват правилата по Конституция и ще предложи правителство, заяви Дончев. Според него избирателите са поставили политиците в трудно положение. „Ще предложим правителство не като политически знак, а такова, което би могло да работи, да решава проблеми и да гони целите, които сме си поставили. Въпреки малките шансове то да бъде подкрепено“, акцентира той.

Политиката е вземане на решения, ние я превърнахме в песни и танци", допълни още той.

Вицепремиерът Томислав Дончев благодари на всички българи, които са отишли да гласуват, и тези, които са им дали подкрепа. "Демокрацията е жива", каза той. Дончев благодари и на изборната администрация - въпреки пандемията. 

Цветомир Паунов добави, че ГЕРБ печели 14-и избор и 5-и поред парламентарни избори. Напомни, че ГЕРБ има 24 района. В определени райони, където последните месеци, където ГЕРБ свои проблеми, ние постигаме добри резултати, каза той и даде пример с Плевен, Добрич, където запазват 2 мандата, Видин, където увеличавали мандатите от 1 на 2-ва.  От 265 общини ГЕРБ побеждава в 169, а там живее по-голяма част от населението на България.

За ГЕРБ са гласували българите между 30 до 60 години, които са активната група. 42% от гласувалите за ГЕРБ са висшисти, а над 50% със средно. Голяма част от избирателите са областните градове, но имат подкрепа и от по-малки градове и села, анализира Паунов.

„ГЕРБ спечели тези избори, и то с категорична преднина пред втория. Партията не може да бъде заобикаляна в парламента. Повече от четвърт от отишлите до урните дадоха своя вот за ГЕРБ. Несъставянето на кабинет би могло да доведе страната до криза”, заяви Даниел Митов.

„Румен Радев има своята роля в управлението на задкулисни и не чак толкова задкулисни публични процеси. Очевидно е неговото желание да състави служебен кабинет, то просто извира от всяка пора на президентското тяло и не знам какво си представя, че ще се случи ако състави служебен кабинет“, настоя още Митов.

Той обвини държавния глава, че е излязъл от традицията на неговите предшественици да са до голяма степен обединители, които никога не се си позволявали до такава степен да разединяват нацията.

„Това също ще бъде наказано на следващите президентски избори. Радев ще се опита да сглобява някакви неща, но ние помним Тройната коалиция, кой я сглоби и до какво доведе тя“, предупреди Митов.

„Направихме нещо, което беше много трудно, но такова беше времето. Успяхме да ваксинираме всички желаещи членове на СИК, направихме това, което обещахме. Справяме се с третата вълна, процентите на положителните случа спадат. Наблюдаваме какво се случва в съседните държави – с много по-сложни мерки липсва резултат, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Справихме се с първите две вълни и не сме искали помощ. Нашите реанимации издържаха, имаме дезинфектанти и Ремдесивир.

Оттук нататък нещата са ясни. Да управляваш България, означава да защитаваш интересите на всеки българин. Не да разделяш, а да обединяваш. И всичко това да се пречупи през нещо много важно. Пандемията е още тук и за да управляваш страната, трябва ясно да управляваш пандемията, с ясни планове. Не от телевизията, а в болниците, линейките, РЗИ-тата”, подчерта проф. Ангелов.

Очаквайте подробности!