Парламентарната група на ГЕРБ - СДС няма да участва в провежданите в президентската институция консултации. Това обяви Десислава Атанасова по време на брифинг в Народното събрание.

"Считаме, че вече многократно беше нарушен диалогът. Считаме, че вече се водят разговори между другите парламентарни групи, които имат желание да съставят правителство", каза тя.

Представителите на партията на Бойко Борисов и коалиционните им партньори от СДС трябваше да влязат при държавния глава за консултации в 10.15 часа, но...

"Считаме, че вече многократно беше нарушен диалогът. Считаме, че вече се водят разговори между другите парламентарни групи, които имат желание да съставят правителство", посочи Атанасова.

"Президентската институция по Конституция задължава държавния глава да обединява нацията и да умее да води диалог с всички политически партии. Г-н Радев наруши този принцип много отдавна, раздели българската нация и в момента няма как да започне да ни обединява. Също така назначи служебен кабинет, който очевидно лично е инструктирал министрите в този кабинет да участват пряко и директно в предизборната кампания, като се опитват да дискредитират през внушения и клевети една единствена коалиция - ГЕРБ/СДС. Това не си е позволил нито един президент в българската история", допълни заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. 

От ГЕРБ са и единствените, които не получиха покана сред парламентарните сили от партията на Слави Трифонов за разговори и търсене на подкрепа за следващото правителство.