"Къде е съзнанието на българина?", чуди се Джулия Р. Поводът е поредната грозна ситуация, за която споделя нашенец. Мъжът разказва за гледката, на която се натъкнал на безплатен автоканал във великотърновския кв. "Пишмана".
 
Следи от автомобилно масло, нахвърлени гуми, кутии, кърпички, пластмасови шишета - малка част от сметта, в която са принудени да газят желаещите да ползват съоръжението за личната си кола.
 
Ситуацията, за която вина имат и всички, които са сътворили импровизираното сметище, повдига въпроси за манталитета ни. Като граждани, като българи. Заслужаваме ли безплатни придобивки? Заслужаваме ли някой друг да чисти, след като не се пази?
 
 "Това е каналът на "Пишмана", не заслужаваме да имаме нещо безплатно!", смята Боян Божков, който разпространява кадрите. маше доста кофи и туби с масло около канала, и много филтри, а контейнерът е на 50 м", споделя мъжът.
 
Неприятните следи, дело на някои търновци и гости на града, бива споделена в група на старопрестолния град в социалната мрежа Facebook. Там случката буди вълна от негативни реакции. Хората откриват вината в манталитета на хората, решили да не престъпят комфорта си, а да оставят сметта си намясто.
 
Вижте някои от тъжните и злободневни коментари за една грозна и позната ситуация, която може да срещнем навсякъде из страната:
 
"По- зле сме и от свине! И не е само това място! Всеки хвърля, плюе, храчи -  където завърне! Дали по домовете е същото?", смята Пламена М.
 
"Свинята поне изгрухтява, а този, който е сътворил тази мизерия, гледа на кръв и е готов да се бие. Хвърлят предемти в канала, защото точат маслото директно и не могат да стъпят", коментира Николай С.
 "И никой не е видял кой си хвърля отпадъците, където му падне? Мълчете, бъдете политкоректни, не бъдете доносници. А после... ревем!, пише Иван Б.
 
"Да не би само там да е така.... Навсякъде където е безплатно, т. е. общо е така", добавя Петър М.
 
"Никой не ни е виновен за мръсотия, която сами си сътворяваме. Време е поне малко да се превъзпитаме, ако искаме да сме европейци", на мнение е и Анка И.

Снимки: Боян Божков