Специализираната полицейска операция за спазване на правилата за движение бе проведена вчера на територията на областната дирекция на МВР. В нея участваха служители от секторите „Пътна полиция“ и „Специализирани полицейски сили“ и колегите им от всички районни управления.

За времето от 8 ч. до 11 ч. е приложен т.нар „линеен подход“ (полицейски патрули, чрез придвижване в транспортния поток, ще следят за поведението на участниците в движението и за нарушения от всякакъв тип), при който са проверени общо 468 автомобила и 505 водачи и пътници.

Констатирани са 230 нарушения на Закона за движение по пътищата, за които са съставени 57 акта и издадени 117 глоби с фиш. 41 са санкциите за неправилно движение и неспазване на пътни знаци и маркировка. Следват тези за неизползване на обезопасителен колан или защитна каска – 25, и  неправомерна употреба на мобилен телефон по време на движение  - 10. По 6 са регистрираните случаи на технически неизправни автомобили и такива без застраховка „Гражданска отговорност“.

По време на спецакцията, около 9.20 ч.,  патрулен автомобил на районното управление в Асеновград засякъл „БМВ“ да преминава с усилване на скоростта и  демонстративно въртене на гуми по ул. „Васил Левски“, създавайки реална опасност за останалите участници в движението. След бързата реакция на униформените колата е изведена от транспортния поток и спряна за проверка. Водачът й, на 30 години, е задържан за едно денонощие. Започнато е бързо производство по чл. 325, ал. 2 от НК.