Днес е много голям ден в българската енергетика. Току-що пристигаме с министъра на енергетика. Исторически факт е 43 касети на "Уестингхаус", заредени в пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Вече е факт, че имаме диверсификация в енергетиката. Това обяви премиерът Димитър Главчев преди началото на заседанието на Министерския съвет.

Диверсификацията означава поне три неща - надеждни доставки, енергийна сигурност и безопасност на експлоатацията. Диверсификацията означава да имаш възможност да правиш избор, посочи още той. По думите му това са плод на 20-годишни усилия в тази посока, но на служебното правителство се е паднала честта да финализира този процес. Следващата стъпка е избор на гориво за шести блок, където има споразумение с френската компания "Фраматом", изтъкна още той.

Служебният премиер също така подчерта, че покрай Парламентарната асамблея на НАТО се е създала дезинформацията, че страната ни ще прати войници в Украйна. "Самият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг дори заяви, че изобщо няма такива планове не само за България, но въобще и войски на НАТО", коментира още Главчев.