Скандал избухна на летището в Малага. Буквално преди да се качат в самолета, всички пътници, които са без български паспорт, не бяха допуснати на борда. По този начин забраната за влизане на испанци у нас вече започна да се спазва. По график самолетът трябваше да кацне около 22 часа, но се движи с между 3 и 4 часа закъснение. Приключенията за българите на борда не спират до тук. Те ще бъдат подложени на щателен преглед при кацане и след това подложени на 14-дневна задължителна карантина.

“Ще спазваме ограниченията, защото ни е грижа за нашите близки”, сподели пред Glas.bg пътник от самолета.

Българите са усетили ограниченията в Испания, които са в сила от два дни.

“Не може да се излезе без причина, на втората минута идва полицай и пита защо си на улицата и те приканва да се прибереш. Ако не го направиш, те глобяват. Можеш да излизаш само по работа или до магазин за храна и аптека, както и до банкомат. Ако се отклониш от маршрута обаче, подлежиш на санкци”, разказват нашенците.

“Вече два екипажа са под карантина заради болен от коронавирус на борда. Всеки път се молим, когато летим. Полетите бяха от Барселона. Единият болен е знаел, че е заразен и въпреки това се е качил на борда”, разказа член на екипажа.

“Ако има установен болен след няколко дни, властите се свързват с вас и започват да ви следят. Карантината е много трудна - при задължителната те проверяват два пъти на ден. Една колежка е сама и няма кой да й купува храна. Аз я оставям пред вратата й”, споделя още тя.

Днес в Испания две трети от полетите са отменени, а останалите закъсняват. Голяма част от самолетите са приземени, а хората пътуват с маски и страх заради невидимия враг. Всеки, който се връща от Испания, подлежи на 14-дневна карантина.

Испания днес увеличи мерките, като затвори сухоземните си граници и всички заводи за автомобили.

Последният самолет с българи от Испания закъснява! На летището пустош СНИМКИ