Поскъпването на торовете и почвените смеси ще даде отражение върху цените на елхите, които съвсем скоро ще се появят в разсадници и пазари, коментираха търговци.

Очакваното увеличение е между 15 и 20 на сто спрямо миналата година, като най-предпочитаните живи дръвчета, които са високи около 1 метър, ще се търгуват между 45 и 50 лева в зависимост от вида.

Дребни, екзотични за нашите географски ширини иглолистни представители, могат да нахвърлят 100 лева.

Според Людмил Манолов, който от години се занимава с продажбата на коледни дръвчета, сребърен смърч и ела отново ще доминират предлагането, като най-високите и стари живи дръвчета могат да достигнат до 150 лева за брой.

Топлата есен все още бави ваденето на отглежданите в разсадници елхи. Очакванията са преместването им в саксии да започне през следващата седмица.

"За щастие имаше няколко дъждовни дни. В момента изчакваме малко земята да изсъхне, тъй като при много влажна почва корените могат да бъдат увредени. Вече имаме запитвания от клиенти", каза пред БТА инж. Янко Георгиев, експерт в Държавен горски разсадник "Поморие".

Живите коледни дръвчета не обичат климатици и цветни лампички

И тази година търговците са подготвили брошури с ценни съвети за клиентите, решили да си купят живо дръвче. Според Георгиев, ако решим да поставим такова у дома, е добре да помислим за вариант на балкона или по възможност да го поставим далеч от отоплителни уреди.

Цветните коледни лампички също не се харесват на иглолистните видове, тъй като отделят топлина.

Желателно е живата коледна елха да остане у дома най-много две седмици. След климатизация може да се помисли и за засаждането й навън.