Математикът проф. Николай Витанов публикува кратка информация за ковид обстановката в страната ни.

Той изрази мнение в личния си профил във Facebook, че обхватът на заразата пордължава да се свива. По отношение на Индийския щам експертът заявява, че силата му намалява, като постепенно изтласква Английски вариант.

Професорът успокои хората, които са на почивка и прикани - да бъдат спокойни.

Ето какво написа той:

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 09 юли 2021 г.
Обстановката е спокойна. Както вече писах, който е на почивка у нас, да си я кара спокойно, проблеми засега няма.

Базовото репродуктивно число днес е 0.883. Обхватът на заразата ще продължава да се свива. Стигнахме 8 000 активни случая. Посоката е - надолу, спад към 7500. Както вече знаете, това е един от 30 - те индикатора за смяна на тренда - ако делта вариантът се развърлува, това число ще спре да пада и ще започне да расте. Няма такова нещо засега.

"Индиецът" още се бори с отпускарския сезон, РЗИ-тата и английския вариант. Като цяло, още не му се получава, но полека изтласква английския вариант. До края на месеца доста ще е напреднал в това отношение.

Индикаторите за смяна на трента имат ниски стойности. Този за страната е 25 пъти под критичната стойност, в София град е над 20 пъти под критичната стойност. По морето - в Бургас е около 20 пъти под критичната стойност, а във Варна - над 30 пъти под критичната стойност. Обстановката там е спокойна, тъй, че който е на море - приятна почивка и много слънце.

Както вече знаете, чопленето на делта варианта при мен се изразява в осцилации на индексите за смяна на тренда. Наблюдавам си го - чопли, но още не му се получава. Такива бяха и очакванията - да не му се получи бързо.

Има доста въпроси - ама не е ли интуиция, ама как така се правят прогнозите. Де да беше интуицията ми толкова силна. Пари да съм направил от предсказания за бъдещето, опашки пред къщи щеше да има. Пак ли да обяснявам, че не е интуиция. Хайде пак, но за последен път - имам си и друга работа, както знаете, за това една стотинка не получавам, трябва да работя и друго за насъщния.

Характерна особеност на нелинейните системи е, че там, дори и при едни и същи условия може да има повече от едно решение. В нашия случаи, това са сценариите на развитие. Забравили сте вече, какво дюдюкане беше, когато Витанов преди 16 месеца каза, че няма такова нещо като де се сметне един път прогнозата и това да е до края насвета. Тогава дюдюкарите почнаха да говорят, че не разбирам от математика (с изключение на малкото хора, на които съответната могъща математическа теория им е известна, в смисъл, че са чували за нея). Сценариите се сменяха един след друг, но дюдюкарите продължиха да си дюдюкат и да си мислят, че ще дойде математик, ще го предскаже веджъж и то ще е така до края на света. Да, има един такъв високо в небесата, но той е доста мълчалив. Нищо няма да ви каже.

И така, сценарии значи. Това, за което говорим в момента е текущият устойчив сценарий. Оная теория, дето дюдюкарите не са и чували за нея, казва, че се реализира онзи сценарий, който е устойчив. Значи, човек трябва да може да определя какви са сценариите и кой от тях е устойчив (и кой ще е следващия устойчив такъв). Имам си методология за това и тя си работи, както виждате. Струва страшно много пари, нали така. На нейна основа правих дълго време анализи и прогнози за държавата безплатно (някои ги оценяваха на 35 000 лева на месец) а сега правя някои от тях за народа.

Текущият устойчив сценарий е този: третата вълна си замина, дойде "индиеца" и чопли, за да се закрепи. Още през пролетта, сметките по този сценарий показаха, че ще има доста да чопли и затова казах, че ни чака спокойно лято. Ами ето - преполовихме го лятото, спокойно е, "индиецът" чопли, но още не успява. Индикаторите за смяна на тренда ми казват, кога делта вариантът ще постигне успех. В рамките на стабилността на сегашния сценарий имаме месец дотогава, че и повече. Забежете, ако текущия сценарий е стабилен.

Може ли да се дестабилизира. Може. Как. С внос на делта вариант. Откъде - от Гърция, Англия и Испания най-вече. Има ли много пътувания в тези посоки и обратно - има. Внася ли се делта вариант в държавата - внася се. Ами, ако се внесе много, ще пробие защитата на здравната система и ще пробие фактора ниска плътност на населението в големите градове. И ще почне веселбата. Дюдюкарите ще спрат да дюдюкат, че не разбирам от математика и ще почнат да дюдюкат, че плаша хората. Пак. Но, като са решили да си прекарат живота в дюдюкане, да си дюдюкат.

Това е. Засега благоприятният вариант е стабилен, ако не ни се наринат вируси отвън, ще оставне стабилен още месец и повече. Ако се наринат, проблемите ще почнат преди септември. Това са ви сценариите, избирайте си, кой от тях ще реализирате.
Желая спокойно прекарване на почивните дни и нека вирусът ви заобикаля.