Георги Господинов стана първият български писател, спечелил най-престижната награда за литература в света - „Букър”. Творецът получи приза за романа си „Времеубежище” на церемония в Лондон във вторник вечерта. Отличието се присъжда за художествени произведения от цял свят, които са преведени на английски език. Паричното изражение на наградата е 62 000 долара. Половината от сумата ще получи Анджела Родел, която е превела романа на английски.

Книгата разказва за "клиника от миналото", която предлага експериментално лечение на Алцхаймер. За да се задействат спомените на пациентите, тя пресъздава атмосферата на отминалите десетилетия до най-малкия детайл. Но с времето там започват да идват и напълно здрави хора, които търсят спасение от ужасите на съвременния живот.

"Това е роман, който приканва към размисъл и бдителност, но и ни развълнува, защото езикът - чувствителен и точен - успява да улови в духа на Пруст изключителната крехкост на миналото", каза френско-мароканската писателка и председател на журито на наградите "Букър" Лейла Слимани.

Роденият през 1968 г. романист и поет Георги Господинов е най-признатият в международен план съвременен български автор. Произведенията му са преведени на 25 езика.