На 24 май "Времеубежище" на Георги Господинов изчезна от рафтовете на книжарниците в София. Във всички локации в столицата бе останала общо една книга, но на английски, а не на български език.

Книжари обясниха, че всички налични бройки са изчезнали още в първия час след отварянето им сутринта. Въпреки това интересът е голям, а столичани обикалят по книжарниците с надежда да се сдобият с бройка от наградената с "Букър" книга.

Повишен е интересът и към останалите заглавия на Господинов, които също са на изчерпване. Купуват ги хора, които не са успели да се доберат до "Времеубежище", показва проверка на "24 часа".

Сара Джесика Паркър реагира на наградата за Господинов

Книгата е търсена и от млади, и от стари. А родители бързали да я намерят, защото очаквали тя да влезе и в задължителните училищни книги.

"Наскоро чух, че получи номинация и реших да дойда и да проверя за какво става въпрос. Заинтригува ме и реших да проверя книжарниците сега, за да може да я взема. Искам да я прочета, обаче я няма никъде като че ли", разказа студентът Антъни пред една от книжарниците. Тръгнал заедно с приятелката си Велизара, за да си намерят бройка от "Времеубежище". Двойката решила да я потърси и из библиотеките, ако не успее да я намери по книжарниците.

Георги Господинов с първи думи след наградата

"Времеубежище" е еманация на всичко, за което трябва да се замислим