С аромат на традиция и топлина, днес ви представяме изпитана рецепта за пухкав, домашен козунак — точно като онзи, който ухае от кухнята на баба. Рецептата е допълнително улеснена със замесване на тестото в хлебопекарна — това не променя класическия вкус, но ще ви спести време и усилия за боядисването на яйцата. Споделете този уникален вкус с близки и приятели и нека празникът бъде още по-светъл и изпълнен с красиви моменти! 

Необходими продукти: 

20 г жива мая или 7 г суха 
150 мл прясно мляко 
3 бр. яйца 
150 г захар 
50 мл олио 
60 г меко масло 
2 бр. ванилия 
Кората на един лимон и портокал 
600–650 г брашно 
3 щипки сол 
100 г стафиди 
30 г филирани бадеми 

Начин на приготвяне: 

Всички продукти са със стайна температура. Разтваряме маята в леко затопленото прясно мляко — около 30 градуса — заедно с една супена лъжица захар и две брашно от общото количество. Разбъркваме, покриваме и оставяме да втаса за около 15 минути на топло. 

В друг съд счупваме яйцата и отделяме един жълтък за намазване на козунака. Разтваряме го с половин супена лъжица прясно мляко. Разбиваме яйцата със захарта, добавяме олиото, втасалата мая, ванилията, кората на цитрусите и изсипваме цялата течна смес в контейнера на хлебопекарната. Правилото е да сложим първо течните съставки. Следват сухите — добавяме част от брашното, солта — и включваме машината на програма „сладък хляб“ със слабо изпечена коричка. (Моята програма е номер 6.)

Затваряме капака и започва първото месене. Докато трае, добавяме от брашното постепенно, докато свърши. Има интервал почивка от месенето на тестото, след което започва второто месене — около половин час. При второто месене добавяме мекото масло на части, докато се усвои цялото, заедно със стафидите. От мазнината и месенето тестото ще добие нужната консистенция — не е необходимо повече брашно. Тестото е еластично и леко лепкаво — такова трябва да бъде. 

Оставяме го да втасва в машината — дори може да се изпече в нея, без да прекъсваме процеса, докато трае програмата. Но аз го извадих от машината преди последния час от програмата. Беше втасало, изпълнило контейнера. Прекъснах процеса „печене“. Сложих го на работния плот, намазан с олио. Намазах си и ръцете и го разделих на четири части. Оформих всяка на фитил. 

Сплитам го на офицерско копче — както се плете кошница. Слагам два фитила вертикално и отгоре два хоризонтално, на кръст. Промушвам един под друг, за да се образува мрежа. След това хващам един край и плета един оборот в една посока, а другия — в обратната. Подпъхвам краищата два по два под козунака. 

Пренасям го върху хартия за печене. Заедно с хартията го слагам в тава и поставям ринг, като разтварям разстоянието между стената на ринга и козунака да е 2 см, а диаметърът — 21 см. Сложете ленти от хартия за печене и на стените на ринга. Ако нямате ринг, а продълговата форма за козунак, го сплетете на тройка плитка или четворка от два фитила на кръст и го сложете пак с помощта на хартия за печене. 

Покрийте го и го оставете да втаса за 20 минути. Намажете го с жълтък, разтворен с 1/2 с.л. прясно мляко, и го поръсете с кристална захар и по желание — с филирани бадеми. Печем в предварително загрята фурна — само отдолу с вентилатор — на 150 градуса, до златист цвят. Проверяваме за готовност с дървено шишче — ако излезе чисто, козунакът е изпечен. 

Да ви е вкусно! Светли празници!