Установени са 13 случая на вирусния подвариант "Делта плюс", съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирайки данни от Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/.

При анализ на геномни секвенции от SARS-CoV-2 за първи път в България са били установени 13 случая на вирусния подвариант.

Пробите са били изпратени в НЦЗПБ в периода 30 септември - 12 октомври от 9 медицински заведения от 6 области на страната - Благоевград - 2, Бургас - 4, Варна - 2, Кюстендил - 1, София /столица/ - 3 и Стара Загора - 1, като пациентите са били на възраст от 13 до 82 г. Четирима от тях са били на възраст от 13 до 17 г.

Този подвариант е 10-15 на сто по-преносим от оригиналния вариант "Делта", но не се наблюдава разлика по отношение на тежестта и продължителността на заболяването.

Новият вариант Делта плюс - по-опасен ли е от Делта. Какво се знае за него?

В света подвариантът "Делта плюс" е документиран за първи път през май 2021 г. В средата на октомври се разпространи с бързи темпове в Англия и стана обект на засилен мониторинг. Към настоящия момент в Обединеното кралство се докладват най-много случаи. Други засегнати страни в Европа са Германия, Италия, Полша, Дания, Белгия и Румъния.