БАБХ провежда редовен мониторинг като ежеседмично се проверява дали млечните продукти отговарят на всички изисквания за съответно кашкавал, сирене, кисело мляко. Това каза д-р Кремена Стоева – главен експерт в Дирекция "Контрол на храните" към БАБХ.

"За да могат да бъдат потребителите предпазени от подобен род измами с храни, БАБХ провежда редовен мониторинг вече пета година върху млечните продукти на пазара и достоверността на употребата на наименованията на млечен продукт, като вземаме ежеседмично проби от пазара, от търговска мрежа заедно с асоциациите и неправителствените организации в бранша на млекопреработвателите, и ги един изследваме както за съдържание на немлечни мазнини, така и за съответствие на млечните продукти с посочените физико-химични показатели", обясни още тя.

Експертът поясни още, че аналоговите продукти на млечните, наречени "имитиращи и съдържащи в състава си мляко" са разрешени да бъдат произвеждани и предлагани на пазара от законодателството, като условието е те да не са обявени като млечни продукти и на етикета да е посочено съдържанието на храната. По този начин всеки потребител може да направи своя информиран избор", подчерта експертът.

Предстои да се обхванат и продуктите от фермерските пазари, сподели още тя, като поясни, че според наредбата на такива пазари могат да представят продукция само регистрирани фермери, които законно могат да произвеждат фермерска продукция, в частност млечни продукти. "Предстои да се приеме законодателство. Ще бъдат урегулирани нещата. Към този момент се стремим да проверяваме търговците, които са включени в тези фермерски пазари", каза още тя за Фокус.

"Всеки потребител, който се съмнява, че млечният продукт е имитиращ, а не е обявен за такъв, може да подава сигнали в БАБХ", допълни д-р Кремена Стоева, като поясни, че се извършва проверка на всеки един подаден от гражданин сигнал.