Новите разпоредби на Пакет Мобилност влизат в сила от днес, 2 февруари.

Една от главните сред тях е задължението за регистриране на граничните пунктове чрез тахографа на камиона. Неспазването на тази регулация ще се третира като нарушение на правилата и следователно подлежи на глоба.

Причината, довела до новото задължение за водачите, е да се осигури възможност за ефективен контрол на новите разпоредби, свързани с командированите водачи и с каботажа.

Това правило важи от днес и ще остане в сила до задължителното внедряване на новото поколение тахографи (смарт тахограф 2.0), които благодарение на GPS технологията автоматично ще записват всяко преминаване на границата.

Това обаче няма да се случи до следващата година, когато всички нови превозни средства, регистрирани след 21 август 2023-а, ще бъдат оборудвани задължително с интелигентен тахограф 2.0, пишат от kamioni.

Дотогава шофьорите трябва да въвеждат ръчно преминаването си точно на границата, или на първото възможно място отвъд границата.

Как можете да запишете преминаването на границата с тахографа си? Отидете в менюто на вашия тахограф. Въведете "Driver 1" (Водач 1). Изберете "Start Country" (Начална държава). Въведете кода на държавата, в която току-що сте пристигнали. Списък с кодовете на отделните държави може да бъде намерен на уебсайта на ЕС.