Зимата идва и сега е идеалното време да си осигурим енергията, която ще ни е необходима за подсилване на организма – защото, както е добре известно, през студените месеци той се изтощава. Най-добре е това да стане с естествени пробиотици, един от които е киселото зеле.

Славата му на лекарство за храносмилателната система е доказана и никак не е случайна, но за да е ефективно това лекарство, е важен и сортът на този зеленчук, но и начинът, по който той се приготвя. Как?

Рецептата на Евдокия Колова от с. Николово е 300 грама морска сол на десет литра вода.

„По принцип слагам един кочан царевица и един корен от хрян – за да се запази хрупкаво и трайно“, казва тя. По думите ѝ е много важно дали времето е топло или студено.

"Когато времето е топло, бързо се извършва ферментацията и по-бързо може да се развали зелето. Най-добре е когато времето е студено тогава да се сложи зелето, за да може да се запази по-дълго“, разказва пред БТВ Евдокия.

Хрянът е от домашната й градина и не влиза в сметките. За напълване на шейсет литров бидон, те – заедно с водата – те са не повече от петдесет лева.

Следващите дни застудява все повече, така че е време за зеле – за лек, за здраве и за махмурлук.